Kala pimedaks sügisõhtuks
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seapraadi jõuate süüa terve detsembri, seni küpsetage näiteks juurviljapadjal kala, soovitab Nami-Nami toiduportaali eestvedaja Pille Petersoo.
Traditsioone austavad eestlased hakkavad õhtute pikenedes valmistama juba tõsiseid külma talveilma toite – seapraadi, kapsaid, verivorste... Selle asemel võiks aga ostukorvi pista kalafileed ja juurvilju, millest saab samuti pimedaks novembriõhtuks mõnusa roa. Juurviljapadjal küpsetatud kalafileele lisab maitset mädarõika ja ürtidega segatud toorjuust. Lisandeid pole vaja, roog täidab niigi ilusasti kõhtu.
Retsept
Neljale
• vormi määrimiseks võid või õli
• 500 g kartuleid
• 500 g porgandit, pastinaaki, kaalikat
• kuni pool liitrit köögiviljapuljongit
• 600 g kalafileed (lõhet, forelli, valget kala)
• 150 g toorjuustu
• 2 sl riivitud mädarõigast
• hakitud värsket tilli ja peterselli
• veidi sidrunimahla
• soola ja musta pipart
Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori köögiviljad ja lõika peenikesteks kangideks. Määri suurem ahjuvorm õli või võiga. Pane köögiviljad vormi, maitsesta soola-pipraga ning vala peale kuum puljong. Küpseta umbes 20–25 minutit.
Lõika kalafilee neljaks ühesuuruseks tükiks, tee iga fileetüki sisse lõige. Sega täidise jaoks toorjuust, mädarõigas ja ürdid, maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Jaota täidis kalafileede sisselõigetesse. Võta ahjuvorm välja, aseta täidetud kalafileed köögiviljadele. Küpseta veel umbes 15 minutit, aeg oleneb kalafileede paksusest.