Kalavorm koorekastmes
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokk Ilmar Räni õpetab, kuidas teha ahjuvormi valgest kalast.
1 kg valget kala
200 g rohelisi herneid
5 muna, keedetud (6 min)
1 munakollane glaseerimiseks
0,5 kg pärmilehttainast
2 sl ürdisegu küüslauguga
50 g võid
4 tk šalottsibulat, hakituna
400 ml kuiva valget veini või vermutit
375 ml kalapuljongit
200 ml vahukoort (35%)
valget pipart, veskis
kivi- ja meresoola segu
Sulata poti põhjas või ja lisa hakitud sibul. Kuumuta madalal temperatuuril umbes 10 minutit, kuni see on klaasjas. Jälgi, et sibul ei pruunistuks. Lisa vein ja keeda poole võrra kokku, lisa puljong ja keeda jälle, kuni vedelikku on poole vähem.Lisa vahukoor, keeda kuni kreemja konsistentsini ning maitsesta soola ja valge pipraga.
Eelsoojenda ahi 180°C/pöördõhuga 160°C. Lõika kala tükkideks (u 3x3 cm), lisa herned, kaste ja maitseained ning sega õrnalt läbi. Vala ahjuvormi. Lõika munad sektoriteks, tõsta kalamassile ning kata pärmilehttaignaga. Tee taignasse mõned läbivad lõiked, pintselda pealt munakollasega ning küpseta ahjus umbes 40 minutit, kuni vormid on pealt kuldpruunid.