Sisearhitektid: ruumi kasutavad inimesed peavad seal ennast hästi tundma

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Von Krahli teatris Tallinnas sai alguse sisearhitektide aasta suursündmus SISU sümpoosion, mis koondab sisearhitekte ja teemast huvitatud spetsialiste üle ilma.

Sündmuse avaloengu pidasid rahvusvaheliselt mitmete väga suurte renoveerimisprojektidega tähelepanu kogunud hollandlased, sisearhitekt Evelyne Merkx ja arhitekt Patrice Girod. Mõlemad kinnitasid, et eelistavad vanade hoonetega töötamist tühjalt kohalt alustamisele. Vana hoone on sageli suurem väljakutse, sest ajalooga maja peidab endas alati tervet kuhja probleeme, kuid lahenduste otsimine piirangute ja ajaloo vahelt on siiski lõputult huvitavam kui uue hoone rajamine.

Sisearhitekti töö viib mõlemaid sageli ruumidesse, mida inimesed juba kasutavad ning ümberehitus peab toimuma hoone kasutamisega paralleelselt. Amsterdami kontserdimajas pidid nad ehitustööd igal õhtul katkestama, võtma tellingud maha ning vabastama saali, et õhtune kontserdipublik saali pääseks. «Võite ise arvata, et nii ei kulge tööd just kiiresti,” naerab Evelyne Merkx. «Kuid me olemegi tuntud väga pikajaliste projektide poolest. Meil on olnud õnne töötada klientidega, kes on saanud meile aega anda.» Merkxi ja Girod’ tuntuim töö on kindlasti Maastrichti 13. sajandi kirikusse rajatud raamatupood, Guardiani sõnade järgi «kõige taevalikum» raamatupood maailmas, mille ümberehitus võttis aega kolm aastat.

Arhitektiharidusega Patrice Girod rõhutab, et ükskõik, kas nad töötavad parasjagu kaupluse, raamatupoe või restoraniga, saavad nad oma töö jaoks kõige olulisema info alati nende inimeste käest, kes nendes ruumides hiljem tööle hakkavad. «Restoranis räägime kokkade, kaupluste puhul müüjatega, ja nende käest saame teada, mida need konkreetsed hooned tegema peavad hakkama, kuidas toimima,» lisab Merkx. «Tänapäeval tahetakse arhitekti ja sisearhitekti vastu laua taha panna sageli ehituse projektijuht, aga meie ei taha nendega töötada, me tahame rääkida alati otse ruumi lõppkasutajatega.»

SISU 2015 kava ja esinejaid näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles