Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Üllatavad toidud, kus on palju kiudaineid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Artikli foto
Foto: SCANPIX

Enamasti räägitakse kiudainete kasulikkusest seoses sooletööga, mis pole muidugi nali. Kuid kiudainerikas dieet on oluline ka insuldi, kõrgvererõhu ja südamehaiguste riski vähendamiseks. Kahjuks süüakse tänapäeval kiudaineid valdavalt liiga vähe.

Kuigi keha tegelikult kiudaineid ei seedi, on need siiski tervise koha pealt väga olulised. Enam-vähem sama kogus, mis sa neid sisse sööd, tuleb ka hiljem välja. Kiudaineid on nii lahustuvaid kui lahustumatuid. Lahustuvad kiudained muutuvad kõhus geeliks, mis aeglustab seedimist. See aitab vähendada kolesterooli ja veresuhkrut. Lahustumatud kiudained jäävad muutumatuks, tehes rooja seeläbi raskemaks ja pehmemaks, nii et see pääseb sooltes kergemini edasi. Nendest erinevustest hoolimata ei imbu kumbagi tüüpi kiudained kehasse, kirjutab Greatist.

Jättes päevase kiudainekoguse söömata, võivad sind tabada kõhukinnisus ja veresuhkru tõttu ka suur söögiisu. Samas ei tohi kiudainete tarbimisel liiale ka minna, sest vastasel juhul liigub toit seedesüsteemis liiga kiiresti ning see häirib toitainete omastamist. Tagajärjeks on kõhugaasid, puhitused ja kõhuvalu. 

Kui palju siis süüa? Alla 50aastased mehed peaksid sööma umbes 38 grammi kiudaineid päevas, naised 25 grammi. Mehe puhul võib päevase kiudainekoguse näiteks öelda, et ta peab sööma iga päev 15 viilu täisteraleiba. Tegelikult ei ole teraviljad üldse parim moodus kiudainete söömiseks. Rikasta oma menüüd paljude vähemtuntud kiudainerikaste toitudega, mis teevad su toitumise mitmekülgseks ja tervislikuks. 

Mõned soovitused:

  • Rohelised läätsed
  • Läätsed
  • Mustad oad
  • Liima aedoad
  • Artišokk
  • Herned
  • Brokoli
  • Rooskapsas
  • Vaarikad
  • Põldmarjad
  • Avokaado
  • Pirnid
  • Kliid
  • Täisterapasta
  • Poleeritud oder
  • Chia-seemned
  • Linaseemned
Tagasi üles