Tutvustame disaini: kuidas sündis vineerist kultustool?

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Legendaarse Taani mööblitootja Fritz Hanseni  7. seeria tooli (inglise keeles Series 7) on tänaseks üle maailma müüdud juba üle seitsme miljoni tüki, mis teeb sellest tõenäoliselt kõige enam müüdud nimelise tooli mööblidisaini ajaloos.

«Täpselt 60 aastat tagasi Arne Jacobseni poolt loodud tool on jätkuvalt väga nõutud, ja seda nii uuena kui ka vintage-kaubana,» rääkis ELKE Mööbli tegevjuht Siim Siigur.

Tänaseks kultuskauba staatusse tõusnud 7. seeria ei ole tegelikult üdini algupärane toode. «Alguse sai see 1952. aastal, kui Arne Jacobsen, kelle üks tuntuimatest toodetest on kindlasti eestlastelegi tuttav munatool (inglise keeles The Egg), disainis Ant tooli. Sellest kujunes läbilöögitoode nii Jacobsenile kui ka Fritz Hansenile,» selgitas Siigur. «Kolm aastat hiljem, 1955. aastal tõi Fritz Hansen müügile Anti edasiarendusena sündinud 7. seeria tooli, millest sai oma eelkäijaga võrreldes veelgi populaarsem toode.»

Kuuekümne aasta jooksul on painutatud vineerist lihtsa ja selge disainiga virnastatavast nelja jalaga toolist saanud ikoon, mis sümboliseerib paljude jaoks skandinaaviapärast disaini. «Aastate jooksul on 7. seeria toolist saanud sari, kus lisaks tavalisele toolile olemas ka lastetoolid, baaripukid ja pöördmehhanismiga toolid,» selgitas Siigur.

Samuti on tema sõnul laienenud värvipalett, mis täieneb järjekordse verstaposti täitumisega. Nii näiteks on ainult tänavu võimalik soetada spetsiaalselt tooli kuuekümnendaks sünnipäevaks loodud kaks luksuslikku juubeliversiooni – sügavtumesinise istmeosa ja põletatud viimistlusega jalgadega tooli ning kahvaturoosa istmeosa ja 24-karaadise kullaga kaetud jalgadega tooli. «Mõlema versiooni toolid on nummerdatud ja varustatud kuldse plaadiga, kus on peal kuuekümnenda juubeli tähistus,» selgitas Siigur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles