Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Teravad elamused Taist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Britt Rosen
Copy
Terav-hapu krevetisupp.
Terav-hapu krevetisupp. Foto: Erakogu

Maitsereis Taisse ei pruugi ilmtingimata tähendada pikki lennutunde Kagu-Aasiasse, vaid kõigest kaht sammu kööki. Piisab, kui kapiriiulil on varuks paar-kolm Tai köögile iseloomulikku maitseainet ja kastet, et road kauge maa eksootilistest maitsetest aimu annaks.

Tai ööturgude ja tänavasöögikohtade melu Eesti sügisõhtutesse teil tõenäoliselt meelitada ei õnnestu, tulist maitset aga küll. 

Tšilli, laimimahl, sidrunhein, koriander, küüslauk, rohkelt riisi või riisinuudleid ja värskeid köögivilju, tagasihoidlikumalt liha ja mereande – lihtsustatult kujutab see loetelu iseäranis vürtsikuse poolest kuulsa Tai köögi selgroogu.

Pole midagi kaelamurdvat ega kättesaamatut, eks ole? 

Aga siiski. Selle kõige juurde kuulub tailastel rohkelt hakkimist ja uhmerdamist, lisaks kõige värskem tooraine, mida võimalik saada – mereandide ning mõningate eksootiliste maitsetaimede ja köögiviljade puhul võib see Eestis olla üpris keeruline, kui mitte võimatu.

Mis aga veel olulisem: tailased valdavad erilist maitsestamise kunsti, kus vürtsikas, mõru, magus, soolane ja hapu suudetakse sulatada ilusasse tasakaalu. Paljud maitsekütid arvavad, et Tais ollakse selles osavamgi kui ümberkaudsetes Aasia maades, kuhu paljude kunagise Siiami kuningriigi kulinaarsete kommete juured ulatuvad.

Hapendatud kalast tehtud kalakaste on näiteks üks, milleta Tais toitu naljalt ei tehta. Seda kasutatakse soola asemel, nagu ka teist olulist maitseandjat krevetipastat. Vürtsikal rohelisel ja punasel karripastal on nii kastmetes kui ka suppides samuti tähtis roll ja sageli on üheks nende paariliseks kookospiim või -koor. Hapukuse lisamiseks kasutatakse roogades tihti tamarindi, magusat mekki annab palmisuhkur, laiminoote leidub kahvrilaimi lehtedes ja kui toidule vaja veelgi tulisust lisada, aitab terav tšillipasta.

Veiseliha rohelises karri-kookosekastmes

Kahele

  • 1-2 sl rohelist karripastat
  • 3-4 värsket laimilehte või kuivatatud kahvrilaimilehte
  • 1 sl õli
  • 200 g veise välisfilee lõike
  • 100 g baklažaanikuubikuid
  • 1 sl kalakastet
  • 1 sl suhkrut
  • 400 g kookospiima

Kuumuta õli, lisa karripasta ja laimilehed, sega. Lisa veiselihalõigud, prae 2-3 minutit. Lisa kookospiim ja lase keema tõusta, seejärel vähenda kuumust. Lisa suhkur, kalakaste ja baklažaan, kuumuta veel 5–7 minutit.

Serveeri aurutatud jasmiiniriisiga.

Terav-hapu krevetisupp

Neljale-viiele

  • 2 sl Tom Yumi pastat
  • 2 peotäit viilutatud austerservikuid või šampinjone
  • 1 väike hakitud sibul
  • 600 ml vett või puljongit
  • 1,5 sl kalakastet
  • 200 g tooreid hiidkrevette
  • 10 kirsstomatit
  • 4-6 värsket laimilehte või kuivatatud kahvrilaimilehte
  • soovi korral maitse järgi hakitud tšillikauna
  • kaunistuseks hakitud koriandrit

Lase potis vesi või puljong keema. Lisa laimilehed, Tom Yum pasta, seened, sibul, kalakaste ja keeda mõni minut. Lisa krevetid ja tomatid ning keeda veel 1 minut, kuid mitte rohkem, et krevetid üle ei küpseks.

Serveeri kuumalt koos värske koriandriga. Kui soovid teravamat suppi, lisa maitse järgi hakitud tšillit.

Taipärane nuudlisalat

Neljale

  • 200 g riisi niitnuudleid
  • 300 g praetud või keedetud broileri fileetükke või hiidkrevette
  • 1 väike viilutatud šalottsibul
  • 4 sl värsket hakitud koriandrit
  • 1 peenelt viilutatud punane paprika
  • 2 õhukeselt viilutatud tomatit
  • 1-2 peeneks hakitud punast tšillikauna (sõltuvalt tšilli teravusest ja maitsest)
  • 3 sl kalakastet
  • 3 sl laimimahla

Pane nuudlid 2-3 minutiks keevasse vette. Kurna sõelal ja loputa külma veega. Pane nuudlid suurde kaussi, lisa hakitud köögiviljad, kana või krevetid ja ürdid. Maitsesta kalakastme ja laimimahlaga.

Serveeri värske koriandri ja hakitud tšilliga.

Tagasi üles