/nginx/o/2015/10/26/4635697t1hb78b.jpg)
Esivanemad sõid väga tervislikku kruubi- ja tatraputru. Vahepeal oleme selle unustanud, kuid tuletagem meelde!
Esivanemad sõid väga tervislikku kruubi- ja tatraputru. Vahepeal oleme selle unustanud, kuid tuletagem meelde!
Asendamatu väärtusega pudru saad siis, kui tangainet eelnevalt leotad. Sellega fermenteerid toitu, mille tulemusel saad kadudeta kätte seal leiduvad vitamiinid ja mineraalained. Neid toite ei asenda ükski kiirhelvestest valmistatud puder.
Kruupide seedimist ja imendumist takistavad:
Väga oluline on kiudaineterikkad kuivad terad, kruubid või tatratangud eelnevalt leotada. Sellega hakkavad terades juurde tekkima kasulikud vitamiinid, fermendid ja ensüümid ning hakkab toimuma gluteeni, fütiinhappe ja lektiini lõhustumine. Selle tulemusena kiudained enam ei seo soolestikus mineraalaineid (kaltsiumi, rauda, tsinki ja mangaani) ja ei vii neid välja.
Leotamisega valmistatakse kruubid ette ja toitained omastatakse kordades paremini. Siis taluvad seda ka allergikud.
Kuidas leotada?
Kõiki teravilju tuleks eelnevalt leotada. Leotamise aeg oleneb sellest, kui palju on neis seedimist raskendavaid ühendeid. Kuna kliides on rohkesti fütiinhapet, sellepärast neid tuleks ka eelnevalt leotada.
Soovitatavad leotamise ajad:
Kruupide leotamine
Kata nõu kile või kaanega, aseta sooja kohta, mitte külmkappi. Väldi plastiknõud. Keskmiselt kulub fütaasi aktiveerimiseks 12-18 tundi. Metsik riis, valge riis, tatar ja nisu sisaldavad vähe fütiinhapet, sellepärast nende leotamiseks piisab 7-9 tunnist. Pruun riis sisaldab kiudaineterikast kesta ning teda tuleks leotada öö otsa.
Pärast leotamist pese kruupe hoolikalt. Lisa teelusikatäis valitud rasvainet kruupide keetmisvette ja valmista tavaliselt. Leotatud kruubid valmivad kiiresti.
Leotamata kruupidest pudru söömisel ei saa organism kõiki kasulikke toitaineid kätte.