Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Lihtne nipp, mis aitab võidelda isudega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Foto: Vida Press

Kiudainete tarbimise suurendamine on üks lihtsamaid viise oma isude ohjeldamiseks.

Kiudained aeglustavad seedimist ning mõjutavad sinu hormoone selliselt, et tunned ennast paremini, kirjutab kaalustalla.ee.

Viimased uuringud on leidnud, et suurem kiudainete tarbimine aitab märgatavalt tõsta keha võimet põletada keharasva ehk aitab vähendada keha rasvaprotsenti.

Ühe uuringuga leiti, et 6 nädala jooksul suurenenud kiudainete tarbimine viis rasvapõletuse kasvu ja ainevahetuse kiirenemiseni.

Veresuhkru reaktsioon toidule oli 10 protsenti parem ning greliini (hormoon, mis stimuleerib nälga) tase oli toidukordade vahel madalam.

Kõrgema kiudainesisaldusega toiduplaani järgmine aitas inimestel tunda ennest märgatavalt energilisemana.

Teadlased usuvad, et kiudainete tarbimine mõjutab otseselt hormoone, mis määravad ära, kuidas me ennast tunneme - aktiivse ja energilisena või hoopis unisena.

Need samad hormoonid mõjutavad ainevahetust, tõstes või langetades energiataset ning rasvapõletust.

Kiudainete mõju kaalu langetamisele on märgatav: uuring, mis võttis kokku 16 erinevat uuringut leidis, et iga 1000 kilokalori kohta tarbitud 14 grammi kiudaineid viis 4 nädala jooksul 3 kg keharasva.

8-nädalane uuring päädis 5 kg keharasva kaoga.

Teised kiudainete kasulikud omadused:

  • 29 protsenti madalam risk südamehaigusteks;
  • 30 protsenti madalam risk diabeedi tekkeks;
  • 62 protsenti madalam risk, et eeldiabeet muutuks väljakujunenud diabeediks.

Usa-s tarbivad vähem kui 5 protsenti elanikkonnast kiudaineid 14g/1000 kcal kohta, mis on Ameerika Dietoloogide Assotsatsiooni soovituslik päevane kogus.

Eriti tasub kiudainete tarbimist jälgida kõrge valgusisaldusega toitumiskava jälgivatel inimestel.

Kõrge valgusisaldusega dieedil olevad inimesed tarbivad suurema tõenäosusega vähem kiudaineid.

Tagasi üles