Mõned toidud on veelgi kasulikumad, kui neid süüa koos teiste tervislike toitudega. RedBook pakub välja mõned kooslused, mis on peale selle veel hea maitsega.
Üllatavad toidukombinatsioonid, mis teevad tervisele head
Oliiviõli ja spinat
Spinatis on kõvasti A-vitamiini, mis tuleb kasuks silmanägemisele ja immuunsüsteemile. Kuna A-vitamiin on rasvlahustuv, vajab see imendumiseks rasva. Kõige paremini saab sellest lehtviljast kasulikud ained kätte siis, kui seda süüa koos monoküllastumata rasvade, näiteks oliiviõliga.
Munad ja juust
Enamasti teatakse hästi, et tervete ja tugevate luude taga seisab kaltsium, kuid vähe räägitakse sellest, et kaltsiumi imendumiseks oleks vaja veidi D-vitamiini.
Grillliha ja rosmariin
Mis iganes liha plaanid grillida - veiseliha, sealiha või kanaliha - marineeri seda rosmariiniga. Kõrgel kuumusel liha küpsetamine või grillimine võib viia kahjulike ühendite, heterotsükliliste amiinide tekkeni. Rosmariinis leidub aga nii võimsaid antioksüdante, mis ei lase küpsemise ajal ohtlikel ühenditel tekkida. Seega aitab rosmariin marinaadis maandada vähiriski.
Punane paprika ja mustad oad
Mustades ubades on tublisti rauda (rääkimata valkudest ja kiudainetest), kuid paraku on neis ka fütaate, mis takistavad organismil selle kasuliku mineraali imendumist. Fütaatide toimele hakkab hästi vastu punases paprikas leiduv C-vitamiin, mis aitab raua imendumisele kaasa.