Kaltsiumi saad väga paljudest erinevatest toiduainetest, millest tähtsamad on piimatooted, kala, pähklid ja seemned.
Millistest toitudest saab kaltsiumi?
Näiteks:
2 dl maitsestamata jogurtit sisaldab 412 mg kaltsiumi
85 g õlis konserveeritud sardiine sisaldab 365 mg kaltsiumi
28 g seesamiseemneid, koorimata - sisaldab 280 mg kaltsiumi
28 g mandleid sisaldab 67 mg kaltsiumi
28 g päevalilleseemneid annab 32 mg kaltsiumi.
Kaltsiumi saame ka paljudest aedviljadest. Sellepärast söö rohkesti rohelisi aedvilju, puuvilju ja marju – vähe kaloreid, palju kasulikke toitaineid!
Kaltsiumirikkamad aedviljad on :
Brokoli - 1 tass (2,5 dl) keedetud brokolit sisaldab ligikaudu 140 mg kaltsiumi.
Lehtkapsas - 1 tass (125 g) sisaldab 52 mg kaltsiumi. Seega, kui sööd 3 tassi kapsasalatit, saad 156 mg kaltsiumi.
Spinat - 1 tass keedetud spinatit annab 200 mg kaltsiumi.
Rukola - 100 g rukolat annab 160 mg kaltsiumi.
Varsseller - 200 g varssellerit annab 90 mg kaltsiumi.
Apelsin - 200 g apelsini annab umbes 90 mg kaltsiumi lisaks rohkele C-vitamiini hulgale.
Kuivatatud viigimarjad - 2 kuivatatud viigimarja annavad 43 mg kaltsiumi.
Valged oad – 100 g valgeid ube annab 90 mg kaltsiumi.
Mõned toiduained ja halvad harjumused, mis viivad kaltsiumi organismist välja:
- alkohol ja suitsetamine;
- gaseeritud karastusjoogid;
- liigne valgu, suhkru, rasva ja soolasisaldus toidus;
- mahlad ja äädikas;
- rabarber, oblikas, spinat, (sisaldavad oblikhapet);
- liigne C-vitamiini tarbimine (nt toidulisanditest);
- kohviga liialdamine.