Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Millistest toitudest saab kaltsiumi?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Vida Press

Kaltsiumi saad väga paljudest erinevatest toiduainetest, millest tähtsamad on piimatooted, kala, pähklid ja seemned. 

Näiteks: 

                2 dl maitsestamata jogurtit sisaldab 412 mg kaltsiumi

                85 g õlis konserveeritud sardiine sisaldab 365 mg kaltsiumi

                28 g  seesamiseemneid, koorimata  - sisaldab 280 mg kaltsiumi

                28 g mandleid sisaldab 67 mg kaltsiumi

                28 g päevalilleseemneid annab 32 mg kaltsiumi.

Kaltsiumi saame ka paljudest aedviljadest. Sellepärast söö rohkesti rohelisi aedvilju, puuvilju ja marju – vähe kaloreid, palju kasulikke toitaineid! 

Kaltsiumirikkamad aedviljad on :

Brokoli  - 1 tass (2,5 dl) keedetud brokolit sisaldab ligikaudu 140 mg kaltsiumi. 

Lehtkapsas - 1 tass (125 g) sisaldab 52 mg kaltsiumi. Seega, kui sööd 3 tassi kapsasalatit, saad 156 mg kaltsiumi.

Spinat - 1 tass keedetud spinatit annab 200 mg kaltsiumi.

Rukola - 100 g rukolat annab 160 mg kaltsiumi.

Varsseller  - 200 g varssellerit annab 90 mg kaltsiumi.

Apelsin - 200 g apelsini annab umbes 90 mg kaltsiumi lisaks rohkele C-vitamiini hulgale.

Kuivatatud viigimarjad - 2 kuivatatud viigimarja annavad 43 mg kaltsiumi.

Valged oad – 100 g valgeid ube annab 90 mg kaltsiumi.

Mõned toiduained ja halvad harjumused, mis viivad kaltsiumi organismist välja: 

  • alkohol ja suitsetamine;
  • gaseeritud karastusjoogid;
  • liigne valgu, suhkru, rasva ja soolasisaldus toidus;
  • mahlad ja äädikas;
  • rabarber, oblikas, spinat, (sisaldavad oblikhapet);
  • liigne C-vitamiini tarbimine (nt toidulisanditest);
  • kohviga liialdamine.
Foto: Figuurisõbrad
Tagasi üles