Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
/nginx/o/2016/06/20/5528493t1h6a69.jpg)
30 aastat kokaametit pidanud Aimur Ilvese sõnul on kodus marineeritud grill-liha vaba kõigist säilitus- ja lisaainetest ning kokkuvõttes ka soodsam.
Solarise keskuses toimuva gurmeekuu raames annab Lido peakokk Aimur Ilves rea soovitusi, kuidas valmistada eestlaste lemmikut - mahlast ja maitsvat grill-liha ning jagab kahte oma lemmikretsepti.
- Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.
- Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.
- Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
- Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.
- Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.
- Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.
- Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua – jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.
Kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks
Ajatu klassika: sealiha šašlõkk
- 500 grammi sealiha
- 1 keskmise sidruni mahl
- 3 sibulat
- soola, pipart
- peterselli
Sega kõik maitseained lihaga ja hoia marinaadis vähemalt 12 tundi.
Kanašašlõkk apelsini-mee marinaadis
- 500 grammi kana kintsuliha
- 2 apelsini mahl
- 50 grammi mett
- soola
- viie pipra segu
- hakitud värsket tüümiani
Sega maitseained lihaga ja hoia marinaadis 2-3 tundi.