30 aastat kokaametit pidanud Aimur Ilvese sõnul on kodus marineeritud grill-liha vaba kõigist säilitus- ja lisaainetest ning kokkuvõttes ka soodsam.
Peakokk soovitab: lihtsad ja toimivad grillinipid jaanipäevaks
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solarise keskuses toimuva gurmeekuu raames annab Lido peakokk Aimur Ilves rea soovitusi, kuidas valmistada eestlaste lemmikut - mahlast ja maitsvat grill-liha ning jagab kahte oma lemmikretsepti.
- Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.
- Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.
- Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
- Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.
- Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.
- Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.
- Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua – jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.
Kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks
Ajatu klassika: sealiha šašlõkk
- 500 grammi sealiha
- 1 keskmise sidruni mahl
- 3 sibulat
- soola, pipart
- peterselli
Sega kõik maitseained lihaga ja hoia marinaadis vähemalt 12 tundi.
Kanašašlõkk apelsini-mee marinaadis
- 500 grammi kana kintsuliha
- 2 apelsini mahl
- 50 grammi mett
- soola
- viie pipra segu
- hakitud värsket tüümiani
Sega maitseained lihaga ja hoia marinaadis 2-3 tundi.