Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Edetabel: 10 parimat valguallikat

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Naine
Copy
Parmesan.
Parmesan. Foto: Vida Press

Valk on kehale hädavajalik. Ka kaalu langetamiseks vajab keha valku. Siin on nimekiri valguallikatest, mis sisaldavad 100 grammi kohta kõige rohkem valku. Söö neid mitmekesiselt!

Kala, liha muna

100 grammi kohta

·                Tuunikala: 27 g

·                Kana: 26 g

·                Sardiinid: 25 g

·                Krevetid: 24 g

·                Kalkun: 22 g

·                Rostbiif: 22 g

·                Lõhe: 21 g

·                Hiidlest: 21 g

·                Muna: 13 g

 

Oad ja läätsed

100 grammi kohta

·                Sojaoad: 36 g

·                Punased läätsed: 27 g

·                Pruunid läätsed: 25 g

·                Mungoad: 24 g

·                Valged oad: 21 g

·                Kikerherned: 20 g

·                Pruun uba: 19 g

·                Tofu: 8 g

·                Oavõrsed: 3 g

·                Rohelised oad: 2 g

 

Näksid

100 grammi kohta

·                Linaseemned: 25 g

·                Maapähklid: 25 g

·                Maapähklivõi: 23 g

·                Pistaatsiapähklid: 21 g

·                Mandlid: 21 g

·                Kashupähklid: 17 g

·                Pekaanipähklid: 10 g

·                Rosinad: 4 g

·                Kuivatatud viigimarjad: 4 g

·                Kuivatatud aprikoosid: 3 g

Köögiviljad

100 grammi kohta

·                Brokoli: 5 g

·                Punane kapsas: 5 g

·                Roheline kapsas: 5 g

·                Maisitõlvik: 4 g

·                Artišokid: 4 g

·                Lillkapsas: 3 g

·                Šampinjonid: 3 g

·                Spinat: 3 g

·                Spargel: 2 g

·                Suvikõrvits: 2 g

Piimatooted

100 grammi kohta

·                Riivitud parmesan: 39 g

·                Kõva juust, 20+: 30 g

·                Mozarella 30+: 29 g

·                Kõva juust, 30+: 29 g

·                Emmental 45+: 28 g

·                Camembert 30+: 25 g

·                Kõva juust 45+: 25 g

Valgud on eluliselt olulised ja aitavad keha üles ehitada. Nad koosnevad aminohapetest. Keha on suuteline ka ise osa aminohapet tootma, kuid teist osa peame tarbima liha süües. Viimaseid kutsutakse asendamatuteks aminohapeteks.

Loomsed valgud sisaldavad hädavajalikke aminohappeid, mida keha vajab. Nendeks on fenüülalaniin, isoleutsiin, leutsiin, lüsiin, metioniin, treoniin, trüptofaan ja valiin.

Taimsed valgud sisaldavad ka kõiki vajalikke aminohapped. Süües mitmekesist taimset toitu saavad erinevad aminohapped täiendada üksteist ning anda nii kehale vajalikke toitaineid.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Tagasi üles