Turvaliseks peetud ettevaatusabinõud kodu varaste eest ei kaitse

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sissemurdmiste eest trellide taha sattunud kurjategijate seas läbiviidud uuringust selgub, et kallid valvekaamerad ja turvasüsteemid vargaid tegelikult ei peata ja kodu kaitsta ei aita.

Murdvarguste eest süüdimõistetute seas läbiviidud küsitlusest selgus hiljuti, et alarmsüsteemid, valvekaamerad ja kõik muud säärased kallid ja peened abinõud tegelikult varaste eest ei kaitse, vahendab uudistekanal NBC 4. 

Enamikul murdvarastest on oma kindlad järeleproovitud nipid, mis neid kogu sellest tehnoloogiast probleemideta edasi aitavad. Esiteks teevad nad enamasti põhjaliku eeltöö ja jälgivad su kodu nii päeval kui öösel pikema aja vältel. 29 protsenti küsitletutest käib isiklikult ukse taga, teeseldes eksinut, pakkudes mõnda tüütut teenust, millest koduomanik suure tõenäosusega keeldub ja nii edasi.

74 protsenti vastanuist tunnistas, et valvesüsteemid neid ei kohuta. Enamik murdvarastest oskab süsteeme kergesti kahjutuks muuta või lihtsalt lahkuda enne, kui alarmi peale reageerivad korrakaitsjad saabuvad. Turvakaamerate eest kaitseb lihtne must mask, koeri saab aga ära osta igasuguse nänniga või siis uinutiga veidikeseks ajaks magama panna.

Aga mis siis varaste eest kaitseb? Kõige paremini varaste endi hinnangul paar väga lihtsat nippi: 

  • ära praali oma väärisasjadega
  • ära anna sotsiaalmeedias teada, kui puhkusele lähed
  • saa naabritega hästi läbi: kui nad su äraolekul su kodul silma peal hoiavad, on kõik juba üsna hästi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles