Tiheda liiklusega tänava äärde kodu soetamine võib kaasa tuua koleda haiguse

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tihe liiklus.
Tihe liiklus. Foto: www.treehugger.com

Selgub, et väga tiheda liiklusega tee lähedusse elama kolimine võib laastavalt mõjuda inimese vaimsele tervisele.

Seda, et tiheda liiklusega linnatänavate ääres elades hingame rohkem saastunud õhku, teame juba ammu. Nüüd on Kanada eksperdid aga jõudnud järeldusele, et inimesed, kes elavad 50 meetri kaugusel tihedast liiklusest, haigestuvad seitse protsenti suurema tõenäosusega dementsusesse kui need, kes elavad vähemalt 300 meetrit teest eemal, vahendab Tree Hugger.

Üks uuringu läbiviijatest, Ontario rahvatervise keskuse doktor Hong Chen selgitab, et dementsuse tekkemehhanismidest teatakse esialgu vähe, kuid selge on, et liigne autoliiklus süvendab haigestumistõenäosust.

Oletatakse, et dementsust põhjustab ikkagi seesama õhusaaste, mida on tiheda liiklusega tänavate ääres tunduvalt rohkem. Uuringu kaasautor, doktor Ray Copes ütleb, et õhusaaste mõjutab veresoonte tööd, mis omakorda viib südame- ja veresoonkonna haigusteni. Copesi sõnul on üks nende uurimistöö oletusi, et dementsus tekib, sest õhusaaste tagajärjel saavad kannatada ka aju veresooned.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles