IKEA – soodne kvaliteetmööbel või odav saast? (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The IKEA logo is seen outside IKEA Concept Center, a furniture store and headquarters of the IKEA brand owner Inter IKEA, in Delft, the Netherlands March 16, 2016.   REUTERS/Yves Herman/File Photo
The IKEA logo is seen outside IKEA Concept Center, a furniture store and headquarters of the IKEA brand owner Inter IKEA, in Delft, the Netherlands March 16, 2016. REUTERS/Yves Herman/File Photo Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Odavmööbli tootja IKEA on kõik vähegi sisustusest huvituvad inimesed jaotanud kahte leeri: leidub neid, kes seda kirglikult vihkavad, aga ka neid, kelle hinnangul on tegu suurepärase võimalusega kodu sisustamiseks. Kuidas siis on? 

KoduKauniks foorumis on juba paar aastat tagasi algatatud teema, kus inimesed tuliselt arvamust avaldavad. Mõned kaitsevad, teised laidavad IKEAst pärit mööbliesemeid. 

«Palun seletage mulle seda ikea fenomeni – olen näinud mitmes eesti kodus Ikea asju, mis on olnud seinast seina – mõni päris kena, mõni ikka jube odav plastist kärakas. Mis selle Ikea kaubas nii head on, et eestlased neid käru ja bussitäite kaupa Eestisse veavad? Kas ta peab siis paremini vastu kui kohalik mööbel? Ja kas kõik arvavad, et on hea ja äge või arvab keegi vastupidi?» küsib teemaalgataja.

«Ma avastasin enda jaoks Ikea siis kui u 8a tagasi päris esimesse oma koju kolisime ja avastasime, et kogu köögi pudi-padi ja säilitustarvikud ja ka osa furnituuri maksab Eestis u 3–4x rohkem kui Soomes Ikeas. Lisaks on osad Ikea tooted palju kvaliteetsemad kui meil müüdav hiinast toodud pudi-padi ja tooted on rohkem läbimõeldud – nt silikoonitud pannilabidad (et panni ei kriibiks) jms, mis tundub alguses pisiasi, aga tegelikult on oluliselt mugavam,» vastab esimene kommenteerija.

Leidub ka neid, kes suhtuvad nii ja naa: «IKEA teeb mööblist samasuguse kiirelt vahetatava asja, nagu riiete puhul kiirmood: asi, mida sa kannad ühe v kaks hooaega ja siis vahetad välja. Meie oleme harjunud ostma mööblit eluks ajaks või vähemalt 20 aastaks. IKEA kontseptsioon on, et kui saab siiber, vahetad välja – hind seda igal juhul võimaldab. Eks seal on asju (eriti mitmesuguste kodutarvikute osas), mis on kvaliteetsemad kui mujal samasugused; seal on mööblit, mis on ette nähtud selleks, et kombineerid ise endale vajaliku; ja nt sellised kõige tavalisemad valged kokkukruvitavad raamaturiiulid on seal umbes 3x odavamad kui Eestis, eks tarbija otsustab, kas kvaliteet on Eesti omal ikka 3x parem või mitte...».

Kuid mõistagi on ka neid, kes IKEAt kunagi ei ostaks: «IKEA kaup on masstoodang, mis tegelikult ongi saast. Öelgu siin osa inimesi, mis nad tahavad. Tegelikult enamik käibki IKEAs vaid sellepärast, et rahakott ei hakka muudele alternatiividele peale (näiliselt) ning tahetakse lihtsalt vajaduse tõttu midagi ära osta.»

Valdav enamik leiab siiski, et IKEA mööbliga on nii, et päris odava otsa asjad on tõesti kehvakesed ega pea kaua vastu, kuid pisut kõrgema hinnaklassi esemed on äärmiselt kvaliteetsed ja samas ikkagi odavamad kui kallite mööblisalongide tooted.

Rohkem arutelu saab näha KoduKauniks foorumist.

Kas sinu kodus leidub IKEA mööblit? Miks seda ostnud oled?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles