Kuidas oma madratsit värskena hoida

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voodi.
Voodi. Foto: www.flickr.com

Madratsi elueaks loetakse keskmiselt kümme aastat. Kvaliteetne madrats garanteerib kvaliteetse unetsükli ning regulaarse päevarežiimi. Selleks, et madrats oma ergonoomilised ja antibakteriaalsed omadused säilitaks, võid igaks juhuks kõrva taha panna alljärgnevad nipid.

1. Lase madratsil hingata

Voodipesu vahetades kiputakse alatihti kiirustama - uus pesu pannakse peale, andmata madratsile aega nö hingata. Madratsi võib rahumeeli mõneks tunniks katteta jätta. Võimaluse korral võid madratsi iga paari kuu tagant ka välja päikese kätte viia. Kui isikliku aia, veranda või rõdu võimalus puudub, jäta madrats lihtsalt mõnda valgusküllasesse kohta. Päikesekiired on nimelt desinfitseeriva toimega ning seda ka läbi aknaklaasi.

2. Appi tõttab vana hea tolmuimeja

Tolmulestad elavad oma elu ning kogunevad madratsisse ka kõige eeskujulikuma koduperenaise majapidamises. Selleks et tagada madratsi võimalikult pikk eluiga, võid sellelt tolmu võtta iga kuu. Entusiastlikumad koduperenaised teevad seda ilmselt iga kord, kui voodipesu vahetavad.

3. Madratsikate - ustav abimees läbi kogu madratsi eluea

Madratsikate mängib olulist rolli madratsi värskuse ja puhtuse säilitamisel. Lisaks sellele on madratsikatte pesu ning hooldus tunduvalt lihtsam ettevõtmine kui madratsi pesemine. Võimaluse korral investeeri spetsiaalsesse tolmulestadevastasesse madratsisse.

4. Väldi kemikaalide kasutamist

Ebameeldivatest lõhnadest on teinekord tüütu vabaneda. Poeriiulid on küll erinevatest puhastusvahenditest lookas, ent nende kasutegur inimese tervisele ja heaolule on pigem marginaalne. Üks ajatumaid meetodeid võitluses vastumeelsete aroomidega, on teada-tuntud söögisooda. Puista madrats ühtlaselt söögisoodaga üle, lase paar tundi seista ning tõmba seejärel tolmuimejaga üle. Sama meetodi abil saad ka kõikidele oma vaipkatetele uue hingamise anda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles