Kõvasti reklaamitud sisustustrendist tuleks tervise huvides hoiduda

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Aastaid on räägitud, et olgu kodus või kontoris, laua taga istumine on tervisele halb ja eelistada tuleks niinimetatud seisulaudu, mille taga tehakse tööd püstijalu. Selgub, et sääraste soovitustega ollakse valel teel.

Ajakiri Ergonomics paljastab, et kuigi pidev istumine ei mõju tervisele hästi, ei mõju sugugi paremini ka päev otsa laua taga seismine.

Istumist süüdistatakse ülekaalulisuses, kõrges vererõhus, seljavaludes, südameveresoonkonna probleemides ja nii edasi. Kuid selgub, et alternatiivina väljakäidud seismine ei ole tervisele parem: see põhjustab lihtsalt teistsuguseid probleeme. 

Nii näiteks tekitab pidev laua taga seismine veenilaiendeid, vähendab lihaskonna tööjõudu ja aeglustab nii vaimset kui füüsilist võimekust. Samuti on pikk seismine üks seljavalude peamiseid põhjustajaid, kuigi seismist on sageli pakutud just lahendusena istumisest tingitud seljavaevuste vastu.

Psühhoterapeut Alan Taylor sõnab, et seisulaudade populaarsuse põhjus on tegelikult lihtsalt hea turundus - mingit teaduslikku tausta väitel, et see on parem kui klassikaline tooliga laud, tegelikult ei ole. Mõlemal on omad puudused nii et kumba eelistada, on sisuliselt maitseküsimus.

Mis oleks parim lahendus? Mõistagi vaheldus. Tööpäeva jooksul tuleks istuda, seista ja ringi liikuda - vaid nii võid olla kindel, et oma keha (kodu)kontoritööga ära ei kurna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles