Mees oma kohviarmastusest: kohv ei ole kunagi niisama kohv, vaid osa elustiilist

Lugeja kiri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

«Kohvil on väga suur osa minu elust. See ei ole aga alati nii olnud. Kunagi jõin kohvi, nagu ikka tavaline eestlane. Poest suvaline odav kohv rohke suhkru ja piimaga,» kirjutab meie lugejamängu raames Aivar.

«

Nii oli aastaid, kuni 2010, õppides kokaks, kuid kõrvale saades ka teenindusõpet, sain minna oma elu esimesele kohvikoolitusele. See oli esimene väike pilk sellele, mis kohv tegelikult on.

Pärast seda küll koheselt kohvi joomise harjumus meeletult ei muutunud. Vähendasin suhkrukasutust, kuid sellel ajal oli veel asi nii-öelda lapsekingades.

Aastad möödusid, kool sai lõpetatud, kohvindus arenes ja hakkas Eestis tugevamalt kanda kinnitama. Hakati mõistma, et kohv ei pea olema niisama üks kange must tökat, kuhu hulganisti suhkrut ja piima lisada, et see joodavaks teha. Hakkasid tekkima uued kohvibrändid ja kohvile pöörati rohkem tähelepanu. 

2014 või 2015 (ei ole nii täpselt nüüd meeles) oli see aasta, mil kohvist sai minu kirg ja väiksel määral ka töö. Olin oma karjääriks valinud teeninduse ja paratamatult käivad kohv ja teenindus käsikäes. Juba eelnevalt köögis olles oli kohv alati see, mis tööl erksana hoidis ja rõõmsa tuju tegi. Ükski hommik, ei alanud ilma kohvita. Kuid olles teenindaja, muutus see asi tõsisemaks. 

Hakkasin eristama head ja halba kohvi. Paraku restoranis, kus sel ajal töötasin, ei olnud kohvi kvaliteet kiita. 

Ühel õhtul, olid klientideks mul neli meest. Väga tore seltskond, uurisid ja puurisid. Ühel hetkel, küsisid nad, mis kohvi me pakume. Selleks hetkeks olin aru saanud, et tegemist ei ole niisama suvaliste meestega. Kuna ma ise ei suutnud hinnata seda kohvi, mis meil oli, ja nägin ka, et mehed tunduvad selle koha pealt targemad, otsustasin jääda ausaks ja ütlesin neile, et ei ole meil hea kohv ja pärast sellist õhtusööki ei hakkaks ma parem nende kogemust rikkuma.

Julge liigutus, arvestades et peaksin ju oma töökohale kasu tooma… See kasu tuli aga ootamatult hoopis teisest kohast. Mehed olid üllatunud minu aususest ja paljastasid kes nad on. Tegu oli härradega firmast nimega King Coffee Service. Rääkisime pikalt ja laialt kohvist ja suunasin nad ka restorani peakokkade poole.

Sellest hetkest alates, sündis üks mõnus koostöö ja kohvimaailm sai minu jaoks palju suuremaks.

King Coffee Service tegi elu esimese põhjaliku kohvikoolituse. Rääkisime kohvi ajaloost, õppisime erinevaid kohvisorte ja valmistusviise. Sealt leidsin enda jaoks Chemex coffee meetodi. Võib öelda, et see oli armastus esimesest silmapilgust. Need puhtad mahedad maitsed, erinevad kohvisordid, millel igal oma iseärasus. Mu silmad olid justkui avatud, nagu oleksin aastaid olnud unes.

Samuti õppisin sel koolitusel, et ka tavalise presskannuga saab teha suurepärast kohvi, kui jälgida kindlaid reegleid ja nippe. Hakkasin alati korralikult pesema ja puhastama presskannu ja unustasin ära kõiksugused valmis jahvatatud kohvid. Sellest ajast alates kasutan kodus ainult ube, mille jahvatan ise. Jälgin alati ka vee temperatuuri ja kohvi koguseid, et saada see mõnus ja hea hommikukohv. 

Nüüdseks olen jõudnud tänu oma huvile, kogemusele ja tahtmisele sinna punkti, kus olen ise see, kes valib restorani tooted ja kohvi. Panen kohvile alati suurt rõhku, kuna 80 protsenti õhtusöökidest lõpetab klient kohviga. Kui sul on seljataga üks suurepärane õhtusöök mõnusate maitsetega, siis oleks kõige suurem patt, selle lõpetuseks pakkuda ebakvaliteetset ja valesti valmistatud kohvi. See võib kõik eelneva ära rikkuda. 

Kohv on ka asi, mis saadab mind ja mu sõpra igal kalalkäigul. Ei ole mõnusamat tunnet, kui vaba päeva varahommikul krabada kaasa üks mõnus ja hea kohvi ja siirduda veekogu äärde. Tõusev päike ja looduse vaikus ja see mõnus soe topsike kohvi. Sellistel hetkedel kaovad kõik su mured ja nädala raskused. Sa tunned, et oled vaba ja su hing reaalselt puhkab.

Mõned aastad tagasi, kui töötasin ühes teises restoranis, oli kohvi serveerimine minu lemmikosa. Ma üritasin alati laudadele müüa tavalise capu, latte või musta kohvi asemel chemex kohvi. See oli endale põnev ja sain anda edasi oma teadmisi ja informatsiooni ka klientidele. Kuna chemex’i keskmine valmistusaeg on lauas 3-4 minutit, siis ei saanud sel ajal olla haudvaikuses. Ikka hakkasid kliendile rääkima, millega on tegu, mis liigutust ja miks sa parasjagu teed ja klient kuulas alati huviga.

Võin julgelt öelda, et kohv on minu elus vägagi tähtsal kohal. Ja sinna ta ka jääb. Jah, aeg-ajalt on mõnus võtta ka üks matcha, kuid kohv on siiski kohv. 100 protsenti ei asenda seda minu jaoks miski.

Kasuta ka roogades

See on imeline tooraine, mida kasutada magustoitudes või pardi vinnutamisel. Kvaliteetne uba annab igale roale meeldiva maitse.

Samuti on mitmeid kasutuseid kohvipaksul. Koduselt kasutan seda külmikust ebameeldiva lõhna eemaldamiseks (meil kõigil aeg-ajalt juhtub, et miski läheb külmikus halvaks ja see lõhn jääb sisse). Samuti on mu elukaaslane kasutanud seda juuksemaskiks. Kohvipaksu kasutame ka toataimede väetisena kevadeti ja taimed on suured, ilusad ja jõulised.

Lõpetuseks võiks öelda, et inimese jaoks, kes hindab kvaliteetset kohvi, ei ole kohv niisama üks jook. See muutub osaks elust ja võib öelda, et elustiiliks. Sa tead, mis on kvaliteet ja oled nõus maksma kõrgemat hinda, et seda saada. Sa tead, miks sellel kohvil on kõrgem hind, seega sa ka tead, mille eest sa maksad.

Mida aastaid edasi, seda teadlikumaks muutub ka klientuur.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles