Selleks, et oma rauavarusid taastada, ei pea tingimata punast liha sööma.
Kaheksa toitu, milles on rohkem rauda kui veiselihas (2)
Raud on hädavajalik mineraal, mis aitab kehas hapnikku transportida, toetab vereloomet ja ainevahetust. Naised peavad toidust saama rohkem rauda kui mehed. Meestel on soovituslik süüa 8 mg rauda päevas, naistel aga koguni 18 mg, kirjutab Prevention.
Kõige lihtsam ongi rauda saada toidust ja veiseliha on selleks hea valik. Peale raua on punases lihas ka B12-vitamiini, tsinki ja aminohappeid. Lihaga ei maksa aga liialdada, sest selle söömine suurendab südame-veresoonkonnahaiguste ja vähi tekkeriski. Söö raua saamiseks ka taimset toitu, mis aitab pikas plaanis ennetada mitmesuguseid terviseprobleeme.
Spinat
Spinat on üks kõige paremaid taimi, millest rauda saada. Lisaks on hea teada, et selles on väga vähe kaloreid. Spinatis on ka valku, kiudaineid, kaltsiumit, kaaliumi, foolhapet ning A-, C- ja K-vitamiini. Pista seda salatisse, smuutisse ja omleti sisse.
Valged oad
Peale selle, et oad on rauarikkad, on neis ka kõvasti valku ja kiudaineid. Valged oad sobivad hästi hautistesse, risotodesse ja tšilliroogadesse.
Lehtpeet
Lehtpeeti võib kohelda sarnaselt spinatile ja panna seda nii salatitesse, vokiroogadesse kui smuutidesse. Peedilehtedes on väga palju kaaliumi, aga ka valku, kaltsiumi, kiudaineid, ja vitamiine.
Punased aedoad
Oad on väga kasulikud ja tulevad kasuks neile, kes üritavad kaalust maha võtta. Neis on peale raua ka palju valku ja kiudaineid.
Kaer
Sinu süda tänab sind, kui sööd ikka hommikuti kaerahelbeputru. Kaer on väga kiudainerikas. Kiudainete söömine aitab vähendada südamehaiguste, insuldi, ülekaali ja teise tüübi diabeedi riski.
Läätsed
Läätsed ei ole kadulikud ainult raua pärast. Võrreldes teiste kaunviljadega on neid kõige rohkem polüfenoole antioksüdante, mis vähendavad oluliselt südamehaiguste riski.
Kinoa
Kinoad kiidetakse palju suure valgukoguse pärast, aga tegelikult on selles ka tublisti rauda, fosforit, kaaliumi ja magneesiumi. Väga südamesõbralik toit.
Austrid
Mereannid on punasele lihale hea vaheldus, sest enamasti on selles vähem rasva, aga valgukoguse poolest ei pea järeleandmisi tegema.