Klassikalisele tapeedile leiab väga lihtsasti paigaldatava põneva alternatiivi

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fototapeet ei pea kujutama üht konkreetset objekti. Saab valida ka mustriga lahenduse, täpselt oma maitsele vastavalt.
Fototapeet ei pea kujutama üht konkreetset objekti. Saab valida ka mustriga lahenduse, täpselt oma maitsele vastavalt. Foto: VidaPress

Kuigi fototapeet seostub paljudel automaatselt 90ndate kehvasti seina liimitud palmifotoga, tasuks sellele seinakattematerjalile kindlasti uus võimalus anda, sest aeg on märkimisväärselt edasi läinud.

Kui 20 aastat tagasi piirdusidki fototapeedid kas suurlinna- või kauge sooja maa liivaranna fotodega, siis täna on valik hulga laiem ja fototapeet suurepärane võimalus luua koju kordumatu interjöör. Aleksei Naumtšik fototapeete pakkuvast ettevõttest PRinterior ütleb, et säärane tapeet sobib hästi kasutamiseks absoluutselt igas toas, ka lastetoas.

Timo Kannisto ettevõttest Minu Print on kogenud, et kõige rohkem lähebki fototapeeti just lastetuppa. «Enamasti on lapsel oma lemmikteemad, tegelased, filmid ja kui ta saab sellise maailma toaseinale, siis see on hea. Laste fantaasia on metsik, nad saavad seda seina enda mängudesse integreerida ja loomulikult teeb see ruumi visuaalselt avaramaks. Sein ei ole enam toa lõpp vaid näiteks keskpunkt, millest edasi on teine maailm,» sõnab Kannisto. Tema esimene omaprinditud fototapeet läkski just lastetuppa – tema enda laste toa seinale.

Mõnus lihtne seinakate

Fototapeedi suur eelis teiste seinakattematerjalide ees on Naumtšiku sõnul esmalt pildivalik: see on väga suur ja seina saab panna täpselt sellise pildi, mis endale meeldib. Nii on võimalik luua ainulaadseid kordumatuid interjööre. PRinteriori tapeedid on laiades paanides, mis tähendab, et seinapinna saab kiiresti katta ja jääb vähe üleminekukohti. Fototapeet on reeglina iseliimuvast materjalist ja seda on seepärast väga lihtne paigaldada. «See tähendab, et tapeedi taga on juba liim olemas – töötab nagu kleeps, tuleb kiire ja puhas paigaldus, lisaks ei ole vaja eraldi soetada liimi,» ütleb Naumtšik. Säärase paigaldusega saab tema sõnul hakkama igaüks, eriteadmisi pole vaja.

Sama kinnitab ka Kannisto. «Mina ise kasutan enamasti HP iseliimuvat tapeeti. Sellele ei olegi ise liimi vaja panna, tapeet tuleb teha märjaks ja panna seinale. Ja minul endal tuli see esimese korraga kohe väga kenasti välja. Ja ma kindlasti ei ole osav tapetseerija,» julgustab ta katsetama. Kes väga kardab, võib tapeedi paigalduse muidugi ka tellida, kas või otse trükifirmast, sest, nagu Kannisto tõdeb, on fototapeedi puhul hea paigaldus siiski oluline.

Ta rõhutab, et kindlasti ei tohiks fototapeediga liiale minna ja sellega ruumi kõiki seinu katta – see läheb liiga kirjuks. Kuid efektseina puhul võiks fototapeeti tavalisele tapeedile tema sõnul eelistada küll. «Tavaline tapeet on üldjuhul hästi kordav ja pisut igav, seetõttu on fototapeet huvitavam. Aga siinkohal tuletan meelde, et fototapeet ei pea olema alati tavaline foto. Fototapeedina saab teha ka näiteks tavalisele tapeedile sarnase mustri, kuid seejuures saab detailide suurust, kuju, värvi ja muud ise paika sättida,» räägib ta.

Et saada eriti efektne tulemus, tuleks Kannisto sõnul hoolikalt valida, millisesse seina fototapeet panna. Paigutus sõltub tema sõnul küll väga palju ruumist, maitsest ja sisekujunduse stiilist, kuid üldjuhul on sellisele tapeedile hea avar ja visuaalselt hästiligipääsetav sein, mis võimaldab nii-öelda pildi sisse minna.

Vali tähenduslik foto

Kuigi nii mõnigi eestlane kipub fototapeeti endiselt ülemöödunud kümnendiga ajalukku jäänud trendiks pidama, ei ole fototapeetide tootjate hinnangul selleks mingit põhjust. Naumtšiku sõnul sõltub tulemuse õnnestumine kahtlemata ideest – kui valiku tegemisega alt minna, ei pruugi lõpptulemus tõesti meeldiv saada. «Meie teenindaja saab küll kogemusest soovitusi jagada, aga lõppotsus tuleb ikkagi kliendilt. Kui klient kahtleb või ei oska valida, on alati võimalik kasutada sisekujundaja teenuseid – nemad oskavad paremini valida, mis konkreetsesse interjööri sobib,» räägib ta.

Kannisto sõnul suurenevad inimeste huvi ja teadlikkus kiiresti ning väga paljud on juba kursis, et fototapeet ei pea tähendama lihtsalt pilti. «Viimase kümne aastaga on fototapeetide trükikvaliteet läinud ikka väga-väga heaks,» ütleb ta ja lisab, et kui valida pildipankadest veel ka hea kvaliteediga pildifail, on ebaõnnestumine üsna vähetõenäoline.

Spetsiaalselt kliendi jaoks loodud tapeedi puhul puudub ka oht, et sama pilt on tuhande kodu seinal, mis 90ndatel tõesti probleem oli – üht ja sama fotot kohtas igas teises kodus, kus fototapeedi kasuks otsustatud oldi. «See võis küll tüdimust ja isegi vastumeelsust fototapeetidele tekitada. Ma arvan, et inimesed on sellest juba üle saanud,» ütleb Kannisto.

Pilti valides tuleb põhjalikult süveneda ja valida kvaliteetne foto, mis ruumi kindlasti sobib, pöörates samal ajal tähelepanu ka foto kvaliteedile. Naumtšik ütleb, et mida suuremat pinda katta tahetakse, seda suurepärasem peab olema kasutatava foto kvaliteet. «Igal fotol on väga palju parameetreid, mida tasub jälgida, seega kõige lihtsam on, kui spetsialistid kõik üle kontrollivad. Soovi korral on võimalik ka teha proovitrükk,» sõnab ta.

Sobivat fotot valides soovitab Kannisto alustada meelepäraste teemade väljamõtlemisega. «Kui lihtsalt järjest pilte sirvima hakata, siis kindlasti leiab kiiresti mõne cooli pildi, aga see võib varsti ära tüüdata. Kui pilt läheb kokku sulle rohkem südamesse mineva teemaga, siis ma usun, et tapeedist on rohkelt rõõmu väga kauaks,» räägib ta. Nii sobivad reisihuvilisele tapeedid kaugetest maadest, vaikusearmastajale fotod ürgmetsast ja nii edasi. «Aga tänapäevaste fototapeetidega on see hea asi, et neid saab päris lihtsalt vahetada. Ja see ei ole nii kallis, kui võiks arvata,» rahustab Kannisto neid, kes muretsevad, et äkki saab pilt valesti valitud ja parem siis juba üldse fototapeet välistada.

Vali mürgivaba lahendus

Kui klient soovib tapeeti oma fotost, trükitakse see valmis suure tindiprinteriga. Enamasti kasutatakse selleks lahusti baasil tinte (selliseid tinte nimetatakse eco solvent tintideks). Pärast trükkimist lahusti aurub trükitud pinnast ja see aur on tervisele kahjulik. Tervise huvides tuleks eelistada tapeete, mille valmistamiseks on kasutatud vee baasil lateks-printereid ja tinti, tapeedimaterjalina eelistada aga PVC-vaba lahendust. Fototapeeti tellides tasuks firmast küsida, kas tapeeti valmistatakse vee baasil tintidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles