Kasvavad eluasemelaenude intressimäärad tõmbavad kinnisvaraturule piduri peale

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimati oli keskmine eluasemelaenu intress sarnasel tasemel 2014. aasta kevadel.
Viimati oli keskmine eluasemelaenu intress sarnasel tasemel 2014. aasta kevadel. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Aasta esimese kaheksa kuu jooksul on välja antud ligi 8 protsendi võrra rohkem eluasemelaene kui eelmine aasta samal perioodil. 

Tänavu augustis anti Eestis uusi eluasemelaene 107,2 miljoni euro eest, mida oli 0,8 miljonit vähem kui aasta tagasi, ent siiski 18 protsenti rohkem kui 2016. aasta augustis. Augusti lõpu seisuga oli Eestis 178 578 eluasemelaenu, mida oli 2,2 protsenti rohkem kui aasta tagasi. Eestlaste eluasemelaenude jääk oli kokku märkimisväärsed 7,4 miljardit eurot, mida on veidi enam kui meie kodumajapidamiste 7,2-miljardiline hoiuste jääk.

«Viimase tõttu võib justkui väita, et kodumajapidamiste kapitaliseeritus on äärmiselt hea, kuid sealjuures peab kindlasti arvestama, et suur hulk hoiusejäägist on siiski koondunud jõukama elanikkonna kätte,» rõhutas Arco Vara analüütik Mihkel Eliste.

Elukondliku kinnisvaraturu kasvu jahenemise kõrval on asunud aeglustuma ka laenumahtude ja laenulepingutega seotud näitajad. Edasist kinnisvaraturu kasvu on ühtlasi pidurdamas ka intressimäärade kasv, mis on käesoleval kalendriaastal Eliste sõnul märgatavalt kiirenenud. Augustis väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär oli 2,60 protsenti, püsitatades juba mitmendat kuud järjest viimaste aastate rekordeid. Viimati oli keskmine eluasemelaenu intress sarnasel tasemel 2014. aasta kevadel.

«Absoluutarvestuses on intressimäärad siiski endiselt pigem madalad, sest Euribori tase ei ole laenuvõtjate jaoks seni muutunud ning võrreldes kasvõi näiteks 2007. aasta kevadega on kodulaenu keskmine intress hetkel poole madalam,» rääkis Eliste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles