Vaiba olulisust toa sisustamisel ei tohi alahinnata

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hästi valitud vaip seob tervikuks ka kõige kirjumad interjöörid.
Hästi valitud vaip seob tervikuks ka kõige kirjumad interjöörid. Foto: VidaPress

Vaip on üks neist sisustuselementidest, mille puudumisest sa ei pruugi aru saada enne, kui see toas paigas on. Hämmastav, kui palju see ilmet muudab ja tuba terviklikuks teeb.

Vaipkatted olid vahepeal Eesti kodudes üsna tagaplaanil, kuid tulevad nüüd jõuliselt tagasi. Sisustusblogija Maarja M. Vaher ehk Miramii ütleb, et kui tahad luua hubast kodu, on eriilmeliste tekstiilide, sealhulgas vaipade kasutamine selleks üks lihtsamaid viise. «Mitmekihilised kardinad, põnevad ja tuba täiustavad laudlinad ja siis muidugi vaibad. Sõltuvalt interjöörist on võimalik vaipadega nii palju kaasa mängida või eesmärgi poole püüelda – kui toas on vähe valgust, on suureks abiks suur ja hele vaip. Magamistoas hea tunde loomiseks pika karvaga pehme vaip, lastetoas mõni värvilisem mängude elavdamiseks ja täiustamiseks. Hästi valitud vaip aitab tervel ruumil toimida kui tervik,» lisab Vaher.

Vaher ütleb, et vaipkatete kasutamisel ruumis on väga palju etteantud reegleid, kuid tema on arvamusel, et iga ruum dikteerib oma vaiba kasutuse ise. «Ühe suure elutoa puhul on näiteks võimalusi mitu: võib maha panna ühe võimsa vaiba ja tuua kokku terve tuba. Kui aga elutoas on tegelikult mitu kasutusala, nagu kodukontor, teleka vaatamise ala või kohvitamise lounge, siis aitab erinevate põrandakatete kasutamine neid üksteisest eraldada,» selgitab ta.

Vankumatuks stampreegliks, millest ei saa kuidagi mööda vaadata, on aga see, et suures ruumis liiga väikest vaipa kasutada ei saa, sest see ei mõju hästi. Väiksesse ruumi jällegi ei lähe suure tõenäosusega väga kirju vaip.

Igale ruumile oma

Päris nii see pole, et iga vaip passib igasse ruumi. Lihtne reegel, mida siin silmas pidada – mida suurem käidavus, seda vastupidavam vaip. Seega magamistuba, mis on eluruumidest enamasti kõige väiksema käidavusega, on see ruum, kus saab julgelt kasutada ka neid põrandakatteid, mis kodu muudes tubades vastu ei peaks. «Eriti mõnus on magamistoas kasutada pehmeid, pikema kiuga vaipkatteid, mis voodist maha astudes kohe hea tunde tekitavad,» soovitab Vaher.

Kõige vastupidavam vaipkate tuleb mõistagi hankida koridori. Sinna vaipa valides tuleb arvestada väga paljude teguritega. Silmas on vaja pidada seda, kas peres on lapsi ja kui vanad nad on, kas pereliikmete hulka kuulub ka väljas jooksmist armastavaid neljajalgseid ja nii edasi.  «Parimad vaibad esikusse on kergesti puhastatavad, kiiresti kuivavad ja plekke hästi varjavad vaibad,» juhendab Vaher.

Elutuba lubab aga vaipadega mängulisust kõige rohkem – see on koht, kus pere ja nende külalised kõige enam aega veedavad ja kus saab vaiba abil tervet ülejäänud interjööri esile tõsta. «Eklektilises kodus on teretulnud värvilised ja põnevad vaibad, mis võivad olla ka tehiskiududest, klassikalises kodus mõni villast käsitöötoode,  näiteks Pärsia vaip,» ütleb Vaher. Ettevaatlik soovitab ta aga olla praegu väga levinud õhukeste puuvillaste vaipadega, mille soodne hind ja tore välimus kutsuvad küll ostma, kuid osutuvad kodus väga ebapraktiliseks. Kerguse tõttu ei püsi need sugugi paigal ja vaibal libisemine võib tekitada väga ohtlikke olukordi.

Tsoonivaibad aitavad hästi ühe ruumi erinevaid alasid rõhutada.
Tsoonivaibad aitavad hästi ühe ruumi erinevaid alasid rõhutada. Foto: VidaPress

Kuhja üksteise otsa

Väga põnev uus trend vaibamaailmas on ühteaegu lustakas ja jabur: nimelt tuleb selle saavutamiseks vaibad üksteise otsa kuhjata, eesmärgiks on tõmmata tähelepanu ühele konkreetsele piirkonnale või piirkondadele interjööris. Pealtnäha lihtne ülesanne on tegelikult üsna keeruline, sest hoolikalt on vaja jälgida, et vaibad teineteist ära ei sööks ja omavahel stiililt sobiks. Oluline on tähelepanu pöörata sellele, et värvid ja mustrid haakuksid. Erinevaid mustreid on hea omavahel sobima panna, kui vaibad on sama värviga. Toonide valikul tasuks silmas pidada, et pastelsed toonid ei seguneks kärtsudega – see ei sobi kokku.

Vaher ütleb, et väga hea koht sellist meetodit katsetada on terrass – seal saab suure terrassivaiba peale väiksemaid paigutades eraldada lugemisnurga, sööginurga ja laste mänguala. Siseruumides sobib see Vaheri hinnangul kas väga suurtesse elutubadesse alade eraldamiseks või siis hoopis lastetuppa.

Ilusat vaipa on üsna raske leida. Ehitus- ja sisustuspoodides on tihtipeale väga klassikalised, julged ja turvalised valikud, mis ei paku midagi inimesele, kes sooviks erilist sisekujundust ja põnevat interjööri. Kes klassikat ei armasta, neil tasub natuke rohkem ringi vaadata. «Põnevust otsivatele sisustajatele sobivad hoopiski antiigipoed ja oksjonikeskkonnad,» soovitab Vaher. Veel leiab tema sõnul huvitavaid lahendusi Vaibagaleriist ja kauplusest OldEurope.

Vaiba paigutamisel jälgi reegleid

  • Elutuppa vali vaip või vaibad, mis sobituvad mööbliga ja seovad ruumi sisustuse tervikuks. Ära vaeva oma pead sellega, et mööbel peab üleni vaibale mahtuma – see ei ole oluline. Küll aga jälgi, et mööblitükid vähemalt osaliselt vaibale mahuks, vastasel juhul on vaip liiga väike.
  • Elutoa eri tsoonides võid julgelt kasutada eriilmelisi vaipu, kuid miski – sarnane värv või muster – võiks neid omavahel siiski ühendada.
  • Kui tahad vaipa, mis kataks terve toa, siis arvesta, et kauni üldmulje huvides peaks vaiba serva ja seina vahele jääma siiski 20-30 cm tühja ruumi.
  • Kui tahad vaipa söögilaua alla, arvesta, et see oleks nii pikk ja lai, et kui sööjad istudes või püsti tõustes toole liigutavad, jääksid need siiski vaiba peale.
  • Klaasist söögilaua alla sobib eriti hästi mustriline julge vaip – nii mõjub laud vaibaga koos disainielemendina.
  • Magamistoas võid vaiba paigutada nii, et see jääb kahe kolmandiku ulatuses voodi alla ja ühe kolmandiku ulatuses jalutsi juurest välja. Teiseks lahenduseks on väiksemate vaipade kasutamine voodi külgedel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles