Köögi tööpind vali kooskõlas vajaduste ja võimalustega

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VidaPress

Köögimööbli üks tähtsamaid osi on tööpind: sellel sünnib suur söögikunst ja seepärast on oluline, et katteplaat oleks vastupidav ja kergesti hooldatav. Kuna tegemist on silmatorkava osaga mööblist, pole muidugi ka välimus vähem tähtis.

Milline töötasapind oma kööki valida, osutub kodu sisustajale parajaks pähkliks, sest valik on väga suur. Köökide kujundamisele pühendunud Hiie Härm ütleb, et nagu sellest veel vähe oleks, leiutatakse pidevalt juurde ka uusi lahendusi: hiljutised saavutused on näiteks kunstkivid ja betoonist töötasapinnad.

Kolm peamist tegijat

Välja on kujunenud mõned üldised lemmikud. «Kõige enam kasutatakse kõrgsurvelaminaadist tööpindu,» ütleb Härm. Tänapäevane tehnika võimaldab laminaadile anda loendamatul hulgal erinevaid mustreid, mistõttu laminaadiga annab imiteerida väga paljusid materjale. «Hästi populaarsed on naturaalset puitu ja marmorit imiteerivad dekoorid. Need näevad välja täpselt nagu päris,» räägib Härm.

Kuigi laminaat pole naturaalne materjal, julgeb Härm seda soovitada, sest tegu on hea lahendusega, mille sisuliselt ainsaks vaenlaseks on vesi – kui vesi pääseb kõrgsurvelaminaadist tööpinna vahele, paisutab see plaadi üles. Selle vastu aitab aga kõigi lõikekohtade korralik silikoonimine. Kuuma potti samuti otse laminaadile panna ei tohi, selleks tuleb alati kasutada kuumaalust. Kui need ettevaatusabinõud aga kasutusele võtta, on tegu väga pikaajalise lahendusega. «Õige kasutamise korral peab selline tööpind vastu vähemalt kümme aastat, kui mitte rohkem. Kõik sõltub mõistagi kasutajast,» lisab Härm. Ühtlasi on tegu kõige rahakotisõbralikuma materjaliga, mistõttu pole ka ime, et seda nii sageli kõigile teistele variantidele eelistatakse.

Teine ja üsna ootamatult äärmiselt menukaks muutunud tööpinnamaterjal on kvarts. «See materjal koosneb 93 protsendi ulatuses looduslikust kvartsist, ülejäänu on vaigust ja pigmentidest,» selgitab Härm. Kvartsi tugev eelis näiteks loodusliku graniitkivi ees on see, et materjal on mittepoorne, mistõttu see ei vaja nii suurt hooldamist nagu graniit. «Kvartsist tööpind on vastupidav ja hügieeniline, seda on kerge puhastada vee ja lapiga,» selgitab Härm.

Nende kahe materjali kõrval on Eesti köökidesse tasapisi jõudmas ka kunstkivist tööpinnad. Härmi ütlust mööda on tegemist küll hinnalt kõige kallima materjaliga, aga samas on see ka omaduste poolest kõige vahvam.

«See on käe all soe, sada protsenti niiskuskindel. Seda saab igatemoodi painutada ja vormida, näiteks on võimalik teha tööpind ja valamu ühes tükis. Tegemist on tugeva materjaliga, mida leidub sadades värvitoonides,» loetleb Härm omadusi, miks kunstkivi armastatakse. Ja nagu sellest veel vähe oleks – kui tekib vajadus parandada mõnd täket või kriimu, ajab spetsialist selle asja kliendi kodus kiiresti korda. Säärane kahjustuste parandus on võimalik üldse väga väheste materjalide puhul.

Hooldada on kõiki kolme loetletud tööpinda suhteliselt lihtne: tuleb vaid niiske lapiga üle tõmmata ja ongi korras. Erinevalt näiteks täispuidust, ei vaja ükski neist ülelihvimist, hooldusõlitamist ega muud taolist.

Foto: VidaPress

Valik tee harjumustest lähtuvalt

Kui sobiva köögi töötasapinna valimiseks läheb, tehakse Härmi sõnul valik peamiselt rahakoti põhjal: kui kõige kallimaid materjale endale lubada ei saa, siis ei saa, olgu nende omadused kui tahes head. Rahakoti põhjal otsustamises pole aga midagi halba. Vajalik on lihtsalt oskus ja teadmised soodsamate seast parim välja valida.

Eespool nimetatud laminaat, kvarts ja kunstkivi on kõik erinevates hinnaklassides, aga kõik omamoodi head ja vastupidavad materjalid, mida võib julgelt soovitada. Tuleb endale selgeks teha, milline sobib kõige paremini ootuste, vajaduste ja võimalustega.

Kui hinnaklass on paigas, soovitab Härm läbi mõelda ka oma köögitoimetused ehk see, kus ja mida täpselt tehakse ja millised on harjumused. «Näiteks 60 protsenti kogu toiduvalmistamise ajast veedame me valamu juures – toiduaineid pestes, puhastades, nõusid loputades. Juhul, kui selle tegevuse käigus või pärast seda on vaja valamu ümbrust rätikuga kuivatada, tasuks kaaluda kivist tööpinda, olgu tegu siis kvartsi või kunstkiviga,» ütleb Härm. Need materjalid ei vaja pidevat kuivatamist ja on seega parim valik inimesele, kes veega väga palju toimetab või näiteks ka lihtsalt vett kergesti laiali ajama kipub.

Mõistagi ei saa valiku tegemisel kõrvale jätta ka visuaalset poolt. «Tööpind moodustab köögis ühe suurima nähtava osa. Seega on esmatähtis, et tööpind oma värviga sobiks kokku nii köögimööbli kui ka põranda ja ülejäänud ruumiga. Eriti kui tegemist on avatud köök-elutoaga,» räägib Härm.

Tema soovitab köögi tellijatel teha valik, mille tulemusel moodustaksid köögikapid ja tööpind omavahel kontrasti: näiteks heledad kapid ja tume tööpind või vastupidi. See annab ruumile särtsu juurde. Kuid Härmi ütlust mööda on praegu väga moodne ka täiesti risti vastupidine lähenemine: kapid ja tööpind valitakse nimme ühes toonis, näiteks kõik üleni valge, või vastupidi, üleni must. Selle tulemusel moodustub mööblist ühtlane massiiv, mis võib jääda väga efektne, aga võib, eriti tumeda lahenduse korral, ka pisut rusuv jääda, mistõttu tuleks selline variant enne tellimist kusagil üle vaadata.

Trend soosib tööstuslikku

Kui tahad oma kööki väga moodsaid lahendusi, tasub Härmi sõnul silm peal hoida sellel, mida soovitavad näiteks Londoni temaatilised ajakirjad. Viimase info järgi on kõige trendikam tööpinnavalik justnimelt kvarts, mis on troonilt tõuganud hiljuti veel väga menuka graniidi.

Dekooridest püütakse sageli jäljendada roostes pinda ja betooni – see on tingitud tööstusliku stiili tohutust populaarsusest. Väga moodsad ongi ka päris betoonist tööpinnad, kuid kuna need on üsna nõudlikud, on loodud mitmeid betoone jäljendavaid kvartskive.

Uueks trendiks on hoogsalt tõusmas terrazzo ehk mosaiikbetoon. Varem kasutati seda eluruumi kujundamisel põrandatel ja seintel, kuid tänu uuele lähenemisele saab seda polümeeriga segatult kasutada igal pool, ka tööpindadel.

Trendide järgmise tuhinas tasub aga meeles pidada, et kuigi need lahendused on praegu väga moodsad, ei pruugi nad olla kõige praktilisemad, mistõttu on iga variandi puhul alati mõistlik teha eeltööd ja veenduda, et materjal sobib sinu pere vajaduste ja ootustega.

Enne otsustamist mõtle läbi

Tööpindade vahetusega tegelev ettevõte Kripex soovitab kliendil enne otsuse langetamist mõelda hetkeks ennast oma kööki ja valida pind sellest lähtuvalt.

  • Lõikeriistad: kui sa eelistad toitu valmistada otse tööpinnal, siis ole kindel, et materjal, mida valid, oleks kriipimiskindel. Selleks sobib ideaalselt keraamika ja kvartskivi.
  • Pritsmed: kui eelistad nõusid pesta kraani all ja tekib palju pritsmeid, siis vali tasapind, mida on kerge pühkida ja ei ima vett endasse. Selleks on hea kvarts, keraamika ja graniit. Sobib ka laminaat, kuid ühenduskoht peab jääma valamust kaugemale.
  • Kuumus: mõned materjalid ei ole vastupidavad suurele kuumusele ja võivad saada kahjustada. Kui kokkad palju ja tõstad kuumi potte tööpinnale, siis on selleks sobiv graniit ja keraamiline tööpind. Soovituslik on siiski kasutada eraldi kuuma- ja lõikealuseid.
  • Kui eelistad sooja maakodu tunnet, siis on hea valik täispuidust töötasapind. Õigesti ja korrapäraselt hooldades kestab puidust kattepind väga pikalt. Väiksemad kriimud on kerge välja lihvida ja uuesti õlitada või lakkida.
  • Kuigi marmorit köökidesse poorsuse pärast ei soovitata, on see näiteks Rootsis väga populaarne valik. Marmorist töötasapind võiks sobida neile, kes kokkavad vähe ja naudivad rohkem köögi luksuslikku väljanägemist. Õigesti hooldades saab siiski ka selle pinna küllaltki plekikindlaks muuta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles