Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitus: Texase veiseliha-tšilli koos maisileivaga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Märtsi algul avatud Põhjala Pruulikoja õllerestorani Tap Room peakoka Michael Jiro Holmani toeka tšilliretsepti ideaalseks saatjaks on magus maisileib.

Õllerestoranis Tap Room pakutakse Texase barbeque'd. Restoranis on oma suitsuahi ja kasutatav premium-kvaliteediga veiseliha tuleb küll Kansasest (USA), seevastu sealiha ning kana on pärit Eestist.

Tap Roomi kanada-jaapani juurtega peakokk Michael Jiro Holman on töötanud kahes Michelini tärniga pärjatud restoranis. «Kui Enn Parel ja Peeter Keek mulle aasta tagasi esimest korda Noblessneris uue pruulikoja tulevasi ruume näitasid, nägin selles tohutut potentsiaali. Võimalus saada vabad käed nullist restorani ülesehitamiseks 33aastaselt on selles äris väga suur asi,» räägib kolmel kontinendil  töötanud Michael.

Artikli foto
Foto: Lauri Laan/Eesti Maitsed

Texase veiseliha-tšilli 

Vaja läheb:  

  • 500 g veise välisfileed, kuubikuteks lõigatud
  • 100 g peekonit, kuubikuteks lõigatud
  • 50 g veiserasva
  • 50 g tšillipulbrit
  • 25 g Chipotle tšillipulbrit
  • 25 g Ancho tšillipulbrit
  • 10 g jahvatatud vürtsköömneid
  • 10 g küüslaugupulbrit
  • 10 g sibulapulbrit
  • 10 g paprikapulbrit
  • 6 g jahvatatud musta pipart
  • 4 g kuivatatud punet
  • 10 g soola
  • 5 g toor-roosuhkrut
  • vett või veisepuljongit

Serveerimiseks:

  • hakitud punast sibulat
  • viilutatud jalapeno pipart
  • riivitud juustu
  • soolaseid kreekereid
  • õlut (nt Põhjala Õhtu)

Valmistamine

  1. Prae peekonit veiserasvas ja seejärel pruunista liha.
  2. Lisa madalal tulel kõik maitseained kuni need muutuvad aromaatseks.
  3. Lisa nii palju vett või veisepuljongit, et liha oleks kaetud ning lase keema.
  4. Keera kuumus maha ja küpseta madalal tulel 3 tundi või kuni liha on pehme.
  5. Tšilli on valmis, kui liha on pehme ja kaste paks. Soovi korral tasakaalusta maitset ketšupiga.
  6. Serveeri kausist ja kaunista toore sibula, juustu ja jalapeno, kõrvale serveeri kreekereid.

Küpsetised

Klassikalise prantsuse koolituse saanud kokk-kondiiter Hannah Hintlian küpsetab kõik saiatooted igal hommikul ise ning valmistab näiliselt lihtsaid, kuid tehniliselt keerulisi magustoite. 

Maisileib

  • 300 g suhkrut
  • 670 g jahu
  • 170 g maisijahu
  • 30 g küpsetuspulbrit
  • 10 g soola
  • 6 muna
  • 560 ml piima
  • 300 ml taimeõli

Valmistamine:

Sega kuivained, seejärel omavahel munad, piim ja õli ning lisa segu kuivainete kaussi. Sega. Vala tainas võiga määritud keeksivormi, millesse mahub 1 kg tainast, ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit.

Hannah Hintlian (vasakul) ja Michael Jiro Holman.
Hannah Hintlian (vasakul) ja Michael Jiro Holman. Foto: Lauri Laan/Eesti Maitsed
Tagasi üles