Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Ühe Eesti mõisa restaureerimisel pakutakse võimalust õppida taastamistöid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Anija mõis

Anija mõisa restaureerimine käib tavapäraselt erinevalt: vastupidiselt levinud praktikale on kõik huvilised protsessi ajal sinna ninapidi juurde oodatud.

Anija mõisa restaureerimisprotsess on tavapärasest erinevalt huvilistele avatud -  töötoad, kus restaureeritakse vanu aknaid, korrastatakse ahjusid ja korstnaid, õpitakse lubikrohviga krohvima, avatakse seina- ja laemaalinguid, renoveeritakse puit- ja kivipõrandaid ootavad osalejaid.

Unikaalne on võimalus saada Anija mõisa erinevate ajalookihistuste väljakoorumise tunnistajaks. Restaureerimistööde avamine publikule on Anija mõisa teadlik valik. Eesmärk on väärtustada ajaloopärandit, kujundada väärtushinnanguid ja anda praktilisi oskuseid inimestele, kelle jaoks on oluline autentne ajalooline keskkond.

Kui paljud mõisad tutvustavad härrasrahva kunagist uhket eluolu, siis Anija mõis jutustab oma lugu läbi lihtsuse ja eheduse.  Mõisa perenaine Janne Kallakmaa ütles, et  «euroremonti»,  milles kaoks ära ehedus ja algupära, ei tehta. Külastaja näeb, kuidas akendelt, seintelt, lagedelt ja põrandatelt eemaldatakse muutlike aegade sobimatud kihid ja lisandused ning välja koorub autentne maamõis kogu oma veidi väsinud eheduses. Anija mõisa moto on: «Lihtsuse võlu».

25. mail kl 10-7, ülemaailmsel akende restaureerimise päeval saab Anija mõisas osaleda akende restaureerimisel.

Järgmisel teemapäeval 14. juunil õpitakse lubikrohviga krohvimist. Töötubade toimumist toetab ja nõustab Muinsuskaitseamet.

Restaureeritud peahoones avatakse mõisakultuuri ning kadunud aegade säilinud kihistusi, hiilgust ja argisust tutvustav ekspositsioon, kus ükski ajastu ei ole teisest tähtsam. Mõisaaidast kujundatakse 300 külastajat mahutav sündmuskeskus. Tunnustatud Põhja-Eesti toitu pakkuv Anija Mõisakohwik on juba avatud.

Tagasi üles