Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kas aegunud šokolaadi söömine on sinu kehale ohutu?

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Šokolaad on üks enim armastatud maiustusi kogu maailmas. Oled oma šokolaadi kappi unustanud ning leiad alles siis, kui šokolaad on juba aegunud. Msn.com uurib välja, kas sul on mõistlik seda veel süüa või teeb see sinu tervisele karuteene.

Lisaks säilivusajale tuleks arvestada, kas sooviksid süüa šokolaadi, mis maitseb nagu paber selle ümber? Chocolate University online kursuse juhendaja Bryn Kirk jagas arvamust, et need kaks tegurit, ohutus ja maitseomadused, peaksid olema ühed esimesed asjad, mida peab vaatama, kui olete leidnud aegunud šokolaaditahvli.

Ohutus

Kui šokolaad on viibinud erinevate temperatuuridega kohtades, on suur tõenäosus, et selle söömine ei ole sinu tervisele ohutu. Pea meeles, et temperatuurimuutused soodustavad bakterite paljunemist.

Kui Šokolaad sulab ja kohe pärast seda taas jahtub, moodustub kondensaat, mis sillutab teed bakterite paljunemiseks ja hallituse tekkeks. Isegi kui sa seda ei näe, on ta siiski olemas.

Kui oled kindel, et šokolaaditahvel pole viimase aasta jooksul temperatuurimuutusi läbinud, siis võid seda julgelt süüa.

Maitse

Teine aspekt, millega kindlasti arvestama peaksid on šokolaadi maitse. Sageli sõltub see ka šokolaadi tüübist. Kui tegemist on piimašokolaadiga, on suur tõenäosus, et see on peale aegumise kuupäeva riknenud ning tema maitse on muutnud. Vahel võib see maitse meenutada isegi šokolaadipaberit.

Seega soovitame kindlasti enne mõelda, kui asud aegunud šokolaadi süüa, kas see on viibinud stabiilse temperatuuriga keskkonnas ning kas selle šokolaadi tüüp on pigem riknev või mitte.

Tagasi üles