Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

TAIMNE RETSEPT Isuäratav läätse pikkpoiss

Copy
Artikli foto
Foto: Taimne Teisipäev

Kui tavaliselt oleme harjunud «pikka poissi» valmistama lihast, siis täna proovime Taimse teisipäeva taimset versiooni sellest roast.

Vaja läheb:

  • 1 tass kuivi läätsi (rohelised/pruunid)
  • 1/2 tassi köögiviljapuljongit või vett
  • 3 spl jahvatatud linaseemneid
  • 1/3 tassi vett
  • 2 spl oliiviõli
  • 3 hakitud küüslauguküünt
  • 1 väike peeneks hakitud sibul
  • 1 väike peeneks hakitud punane paprika
  • 1 peeneks hakitud või riivitud porgand
  • 1 peeneks hakitud sellerivars
  • 3/4 tassi kaerahelbeid
  • 1/2 tassi jahu (nt kaerajahu)
  • 1 tl (kuhjaga) kuivatatud tüümiani
  • 1/2 tl vürtsköömneid (valikuline)
  • 1/2 tl küüslaugu- ja sibulapulbrit

Maitsestamiseks:

  • sool ja pipar

Kaste:

  • 3 spl ketšupit või tomatipastat
  • 1spl balsamico äädikat
  • 1 spl vahtrasiirupit

Loputa läätsed veega läbi ning pane potti koos 1/2 tassi vee või puljongiga. Kuumuta keemiseni ning kata pott kaanega. Keera kuumus madalamaks ning lase toidul 35-40 minutit potis haududa seda aeg-ajalt segades. Kui läätsed peaksid muutuma liiga pehmeks, ei ole juhtunud midagi katastroofilist, sest hiljem läheb 3/4 läätsedest püreestamisele. Kui läätsed on valmis, võta kaas poti pealt maha ning jäta läätsed umbes 15 minutiks jahtuma. Vee ära kurnamine ei ole oluline. 15 minuti möödudes püreesta 3/4 läätsedest blenderi või kahvliga.

Eelsoojenda ahi 180 kraadini.

Sega väikeses kausis kokku jahvatatud linaseemned ning 1/3 tassi vett ja pane see umbes 10 minutiks külmkappi seisma.

Aeg on pruunistada vürtse ning köögivilju. Kuumuta õli keskmisel kuumusel ning lisa küüslauk, sibul, paprika, porgand ja seller. Pruunista neid 5 minutit ja lisa hulka vürtsid. Sega läbi ning tõsta kõrvale jahtuma. Pärast jahtumist sega pruunistatud köögiviljad läätsede, kaerahelbete, jahu ja linaseemne-vee seguga. Maitse ning lisa soola ja pipart. Soovi korral võid lisada ka muid ürte või vürtse.

Võta väiksem leivavorm ning aseta sinna küpsetuspaber. Vajuta segu korralikult vormi sisse ning valmista ette kaste - sega kokku vahtrasiirup, balsamico äädikas ning ketšup või tomatipasta. Soovitavalt lisa igat koostisosa kuhjaga, et kastet oleks rohkem. Kalla kaste leivavormi segu peale ning määri laiali. Aseta vorm 45-50 minutiks ahju ja enne viilutamist lase toidul natukene jahtuda.

Ideaalse prae kokku panemiseks võid lisada pikale poisile kartuliputru, ahjukartuleid või köögivilju.

Head isu!

Tagasi üles