«Eesti toitumissoovituste järgi peaks kala sööma umbes kolm korda nädalas, tegelikkuses aga eestlased paraku nii tihti kala ei söö,» ütleb Muiste.
Rikkalikult rasvhappeid ja D-vitamiini
Kala olulisus organismile peitub eelkõige rohketes oomega-3 rasvhapetes, mida on rohkesti näiteks forellifilees ja muus «punases» kalas.
«Rasvase kala söömine võib tänu oomega-3 rasvhapetele vähendada haigestumist südame-veresoonkonnahaigustesse, samuti on rasvhapetel põletikku alandav toime,» selgitab Muiste.
Samuti sisaldab kala täisväärtuslikku valku ning on ülihea D-vitamiini allikas. Näiteks 100 grammis forellifilees on tervelt 9 mcg D-vitamiini, mis on riiklike toitumissoovituste kohaselt 90 protsenti täiskasvanu soovituslikust päevasest kogusest.
Kuna looduslikku päikesevalgust hakkab jälle vähemaks jääma ning paljude inimeste D-vitamiini vajadus talve saabudes suureneb, tasuks oma menüüsse kolmel korral nädalas ka kalaliha lisada. «Kui toidulaual on parajas koguses kala ja teisi D-vitamiini rohkeid toite, näiteks muna, siis see aitab veidi kompenseerida vähesest päikesevalgusest tulenevat vitamiinipuudust,» soovitab Muiste.
Kala vajavad nii lapsed kui eakad
Muiste sõnul on kala söömine vajalik kõikides vanusegruppides ning rasvhapped ja vitamiinid kuluvad ära nii noorte, täiskasvanute kui ka eakate organismis.
«Me kõik vajame igapäevaselt oma menüüsse oomega-3-rasvhappeid. Kui need rasvhapped on puudu, siis võivad ka põletikud kergesti tekkida,» selgitab ta.
D-vitamiini omastamisele aitab kaasa piisav rasvade kogus kehas, mistõttu on just kala söömine hea D-vitamiini allikas. Samuti aitab D-vitamiin organismil omastada luude terviseks olulisi mineraale nagu kaltsiumit, seega võib piisav D-vitamiini kogus aidata ära hoida talviseid mikrotraumasid.