Põrandal magamine: elustiil, seljaravi või lollus?

Copy
Jaapani magamistuba.
Jaapani magamistuba. Foto: Lucas Calloch / Unsplash

Maailma mastaabis ei ole põrandal magamine midagi uut. Jaapanlased on nii elanud sajandeid, kuid sarnane lähenemine on kogumas populaarsust ka mujal. Olgu ajendiks seljavalud, minimalistlik eluviis või midagi kolmandat, ka Eestis valib üha rohkem inimesi just sellise magamisaseme.

Põhjuseid põrandale magama asumiseks on mitmeid. Tehakse seda kas armastusest jaapani eluviisi vastu, seljavalude tõttu või avastatakse juhuslikult, et selline lahendus meeldib. Minimalismi populaarsuse tõusuga on paljud jätnud voodiraami ostmise vahele ja paigutanud madratsi otse põrandale – eriti levinud on see noorte seas.

Täpsuse mõttes peab mainima, et tegelikult ei maga ka «päriselt» põrandal magajad enamasti päris põrandal. Näiteks jaapani lahendus on üsna mitmekihiline: traditsiooniliselt hõlmab see tatami-matti e. õlgedest tehtud pehmet matti, mis katab üldiselt tervet ruumi. Tatami peale paigutub shikifuton e. õhuke madrats. Ka enamik eestlastest, kes sarnast eluviisi harrastab, magab kattemadratsi peal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles