Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Väga hea põhjus, miks ei tohiks kartulit toorelt süüa

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Eestlane ja kartul, kes meid jõuaks lahuta! Kartuli kasulikke omadusi võib loetlema jäädagi, ent seda vaid juhul, kui tegu on kuumtöödeldud kartuliga. Toores kartuli tarbimine võib organismis palju segadust külvata, mistõttu on mõttekam rahvusjuurikas enne söömist läbi küpsetada.

LiveStrongi andmetel sisaldavad toored kartulid rohkelt B6- ja C-vitamiini, maaubina koor on aga eriti kiudaineterikas, olles abiks nii organismi seedesüsteemile kui glükoosi- ja kolesteroolitaseme kontrollimisel. Toiduteadlased leiavad aga, et toores kartuli söömisest tuleb rohkem halba kui head, vahendab väljaanne Mashed.

Esiteks sisaldab kartul vastupidavat tärklist, mida seedesüsteem ei suuda lagundada, mistõttu on toores kartul raskesti seeditav ja sel on ka oluliselt madalam toiteväärtus. Toores kartuli söömisega võivad kaasneda nii puhitus, kõhuvalu kui gaasid. 

Tagasi üles