ÄRA NII TEE ⟩ 4 levinud grilliviga, millega võid terve jaaniõhtu tuksi keerata

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Sageli grillijad ei tea, mida teevad, ning väärt liha pigem rikutakse ära.
Sageli grillijad ei tea, mida teevad, ning väärt liha pigem rikutakse ära. Foto: Pexels / CC0 Licence

Sisuliselt igaüks saab suvisel grillimisel saavutada tippkokka väärt tulemuse ja säästa sealjuures raha, kui väldib levinud vigu ja kasutab paari kavalat nippi, annab Tartu Rakendusliku Kolledži VOCO kutseõpetaja Kristi Luht nõu.

VOCO liharoogade meistriklassi koolitaja ja kutseõpetaja Kristi Luhti sõnul on suvine grillimine eestlaste seas väga populaarne, aga sageli grillijad ei tea, mida teevad, ning väärt liha pigem rikutakse ära. «Kõige tähtsam reegel on see, et grillimine ei ole niisama õues õllejoomine ja sinna kõrvale liha kõrvetamine. Kui grillid, siis grilli. Paraku sugugi kõik Eesti mehed pole sellised grilliässad, kelleks nad end peavad. Aga paari põhilise grillitõe äraõppimine on jõukohane igaühele,» ütles Luht.

Kutseõpetaja tõi välja viis soovitust, kuidas võtta kodusest grillimisest maksimum ja saavutada käepäraste vahenditega erilisemat maitseelamust.

Jälgi söe värvi

Sagedane viga on see, et liha pannakse grillile kas liiga vara, kui süsi pole veel piisavalt kuum, liiga kuumadele sütele, kui liha läheb kärssama, või liiga hilja, kui süsi on juba jahtunud ja tulemuseks on liiga kuiv liha. Õiget temperatuuri on tegelikult lihtne leida: hõõguv süsi on sel ajal valget värvi, mitte must ega punane.

Tee ise grilliõli ja pintselda küpsevat liha

Grilliõli saab ka osta, aga odavam ja mõistlikum on seda ise teha. Selleks sega kokku 100 ml mahla või õlut vastavalt eelistusele, näpuotsatäis tšillimaitseainet ning supilusikatäis toidu- või oliiviõli. Õlu peab kindlasti olema tume, näiteks porter. IPA ei sobi. Õlut võib asendada ka portveiniga. Mahladest sobib hästi näiteks ananassimahl. Parajal kuumusel küpsevat liha tasub grilliõliga üle pintseldada iga 10-15 minuti tagant.

Ära raiska raha marinaadile

Poes müüakse grillitava liha marineerimiseks spetsiaalseid marinaade, mida ei tasu osta. Marinaadi kasulikud omadused hävivad juba 150-kraadises kuumuses, grillil tõuseb temperatuur aga 300 kraadini. Samuti on paljud marinaadid ebatervislikult e-ainete rohked.

Mõistlik viis grillitavat liha marineerida on see, kui osta värske liha ja hõõruda see enne grillimist kokku poest saadava rub-in marinaadi ehk spetsiaalse puruga. Peaaegu sama hea tulemuse saab ka kõige tavalisema lihaüldmaitseainega, mis on rub-in marinaadidest kordades soodsam.

Tee ise maitsesuitsu

Kuidas anda grill-lihale mõnus suitsune mekk, mille eest restoranis küsitakse jahmatavat hinda? See on tegelikult väga lihtne. Võta toore õuna- või kirsipuu või vaarikapõõsa oksaraod ja lõika neist noaga väikesed laastud. Pane need mõneks ajaks viski, veini, õlle või ka lihtsalt vee sisse likku. Kui grill on õigel temperatuuril ja oled valmis liha grillile panema, laota mõned laastud kuumade süte peale. Märjana laastud ei sütti, küll aga tekitavad vastava aroomiga suitsu, mis annab lihale erilise maitse. Viskis leotatud laaste saab ka poest osta, aga nende hinda arvestades on mõistlikum neid ise teha.

Luhti sõnul kipuvad inimesed ka liiga sageli ära unustama, et grillimine tähendab elava tule ja kergesti süttivate materjalide käsitsemist ning erilist tähelepanu vajab tuleohutus. „Grilli kuumus on 300 kraadi. Kas sa paljast kätt ahju pistad? Nii ka grilli juures tuleb toimetada kuumakinnastega. Ning jaaniõhtu meelerahu jaoks tasuks lähedal hoida ka kasvõi autost võetud esmaabikomplekt ja tulekustuti,” ütles VOCO ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles