LISA MENÜÜSSE ⟩ Selle toiduaine söömine aitab vähendada südamehaiguste riski

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Igapäevane mõõdukas muna söömine vähendab südame-veresoonkonnahaiguste riski.

Hiinas tehtud uuring tegi kindlaks, et kuni üks muna päevas ei suurenda südame ja veresoonkonna haiguste riski, vaid on pigem tervisele kasulik, vahendab marthastewart.com.

Hiina teadurid võtsid vaatluse alla 4799 inimest, kellest 3401-l oli mõni südame-veresoonkonnahaigus, ülejäänud 1377 olid andmepanga järgi terved. 

Loe ka: SUUR VIGA 〉 Mõjuv põhjus, miks ei tohiks mune külmiku ukseriiulil hoida

Uurijad leidsid, et inimestel, kes sõid pidevalt mõõdukas koguses mune, oli veres kõrgem apolipoproteiin A1 – kõrge tihedusega lipoproteiini (HDL) ehitusploki – valgu sisaldus. Nende osalejate veres oli ka rohkem suuri HDL-molekule. Viimased aitavad teadurite sõnul veresoontest kolesterooli eemaldada ja ennetada ummistusi soontes. See vähendab omakorda infarkti ja insuldi riski.

Enamik arste julgustab inimesi muna sööma, sest see on üks toitainerikkamaid toite, mis looduslikult esineb. Muna sisaldab palju valku, A-, B-, D- ja B12-vitamiini, luteiini ja zeaksantiin, mis kaitsevad vanas eas silmi. Ainus oht, mis liigse muna söömisega kaasneda võib, on muna ületarbimine. Näiteks võime kanamunadest saada liiga palju valku, mis võib olla kurnav neerudele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles