Loe, milline tee sobib oma heade omaduste poolest sulle kõige paremini

Triin Brigitta Heidov
, Teemaveebide suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Tee sorte on palju ja endale sobiva välja valimiseks oleks hea teada, millised head omadused erinevatel teedel on. Järgnevalt toomegi välja põhilised tee sordid ja nende omadused.

Teed on joodud üle maailma tuhandeid aastaid. Teel on palju häid omadusi ja seega võiks see kuuluda igaühe menüüsse. Tee joomine on lisaks heale mõjule, mõnus ja meditatiivne tegevus. Erinevaid tee sorte on nii palju, et kõik peaksid enda maitsele midagi leidma. Teede sortidel on erinevad head omadused. Mõned tugevdavad immuunsust, teised leevendavad põletiku või võivad aidata ära hoida vähki ja südame probleeme.

Teeme selgeks mis head omadused erinevatel teedel täpselt on.

Valge tee

Valgel teel on pehme maitse ja paljud valivad selle tee just meeldiva lõhna ja maitse pärast. See on kõige vähem töödeldud tee sort. Valges tees on kõige rohkem antioksüdante ja seega aitab  ta võidelda vähi vastu. Lisaks sellele sisaldab tee fluoriidi ja tanniine, mis aitavad tugevdada hambaid. Valges tees on ka kõige vähem kofeiini, mis on hea neile, kes seda väldivad. Teel on ka jahutav ja värskendav toime.

Taimeteed

Taimetee koosneb erinevate taimede, vürtside, teelehtede ja puuviljade segust. Taimetees ei ole reeglina kofeiini. Seega mõjub see tee rahustavalt. Kuna taimeteesid on väga palju erinevaid, siis toome neist välja ainult mõned ja nende tähtsaimad omadused:

Kummeli tee – mõjub valuvaigistavalt, stressi vastaselt, parandab und ja rahustab

Rooibos – parandab vererõhku ja-ringet, alandab halba kollesterooli taset ja mõjub hästi juustele ja nahale.

Piparmünt – mõjub rahustavalt nii meelele kui kehale ning aitab kõhu probleemide korral. Lisaks aitab tee peavalu ja migreenide korral.

Roheline tee

Roheline tee hoolitseb südame tervise eest ja vähendab vereklompide tekkimise riski. Sellel teel on palju häid omadusi, muuhulgas mõjub ta hästi maksale ja nahale. Tees on väga palju antioksüdante ja ta alandab vererõhku. Imetlusväärne omadus selle tee puhul on veel see, et ta parandab mälu, produktiivust ja vähendab ärevust.

Must tee

Musta teed eristab kõige enam see, et selles on palju kofeiini. Seega on teel energiat andev efekt ja seda tasuks juua pigem hommikuti. Lisaks on mustal teel kollesterooli ja südamehaiguste riski alandav toime.

Oolong tee

Oolong tee aitab ärevuse vastu ja tõstab tähelepanu. Lisaks vähendab tee põletikku ja vähendab diabeedi riski. See mõjub hästi nahale ja seedimisele, mistõttu usutakse, et ta aitab kaasa kaalu kaotusele.

Loe teedest veel SIIT ja SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles