KAS TEADSID ⟩ Elizabeth II lapsepõlve lemmiknäks, mida ta siiani rõõmuga naudib

Kodu.postimees.ee
Copy
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, 2022.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II, 2022. Foto: © Pool/i-Images via ZUMA Press/Scanpix

Suurbritannia kuniganna Elizabeth II toidulaud on lookas kvaliteetsest ja värskest toorainest. Troonikandja, kes ei pea ühegi eine osas järeleandmisi tegema, armastab üpris lihtsaid maitselahendusi. 

Kui kuninganna soovib päraslõunase tee kõrvale suu magusaks teha, tellib ta oma lapsepõlve lemmikuid — jam pennies ehk pisikesi moosiga täidetud võileivakesi, mis on lõigatud ühe inglise penni suuruseks ringiks.

Kuningakojas 15 aastat köögivägesid juhtinud peakokk Darren O'Grady ütles väljaandele The Mirror, et kuningannale pakuti «moosipennisid» lasteaias, kus noor kuninganna neist vaimustusse sattus. Sellest ajast peale leiab neid üptis tihti kuninganna pärastlõunase tee kõrvalt. «Selleks on vaja saia ja natuke moosi, me kasutasime maasikamoosi,» meenutab O'Grady.

Traditsioon juua pärastlõunal teed, koos suupistetega, ulatub tagasi aastasse 1840, mil Bedfordi hertsoginna soovis midagi hamba alla ajavahemikus, mis jääb lõuna- ja õhtusöögi vahele. Ka Elizabeth II naudib pärastlõunast teepausi, koos tikuvõileibadega. Kokad peavad aga saialt kooriku ära lõikama, kuna seda kuninganna ei salli silmaotsaski. Kuninganna eelistab alati kas täistera- või valget saia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles