VITAMIINIPOMM ⟩ Arst: kui süüa, siis just seda tervislikku köögivilja!

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Sidney perearst avaldab maailma kõige tervislikuma köögivilja, mida võiksime endi tervise huvides kasvõi iga päev süüa.

Kui me peaksime valima köögivilja, mida tervise huvides süüa, siis Austraalia perearsti Zac Turneri sõnul võiks meie esimene valik olla brokoli. Brokoli ehk spargelkapsas kuulub kapsaliste perekonda ning annab meie organismile natuke peaaegu igast vajalikust toitainest.

Brokolis on vähe kaloreid, palju kiudaineid ning C- ja foolhappe vitamiine, lisaks sisaldab see märkimisväärses koguses mitmeid teisi vitamiine ja mineraalaineid. Brokoli sisaldab ka D-vitamiini, kaltsiumi ja K-vitamiini, mis on kasulik luudele. Brokolis sisalduvad ühendid aitavad ennetada vähki ja paljusid teisi kroonilisi haigusi. 

Loe ka: Murulauk hakkas õitsema! Kas see kõlbab nüüd süüa?

Tervislik kapsaline parandab veel silmade tervist ja vähendab oluliselt halva kolesterooli hulka veres. Perearst soovitab brokolit aurutada, sest ainult sel viisil säilivad kapsalise kõik kasulikud ained. 

Brokoli sisaldab rohkelt vitamiine ja mineraale, kuid kõige märkimisväärsem on selle C-vitamiini sisaldus. Näiteks 100 grammis brokolis on tervelt 89,2 mg C-vitamiini. 100 grammis sidrunis on seevastu 53 mg C-vitamiini. 100 grammis brokolis peitub aga sinu päevane C-vitamiini kogus! 

*Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 13.09.2022 ilmunud loo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles