UURING ⟩ Sel ajal ärkamine muudab su päeva hulga produktiivsemaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Pittsburghi ülikooli teadurid selgitasid välja parima aja, mil ärgata, et päevast maksimumi võtta.

Ajakirjas JAMA Psychiatry avaldatud uuringu kohaselt aitab enne kella seitset ärkamine meil kogu päeva aktiivsena püsida ja parandada seeläbi ka vaimset tervist, vahendab marthastewart.com

«Varajane ärkamine ja teguderohked päevad pakuvad turgutust ja kaitset eeskätt vanema generatsiooni esindajatele,» ütleb uuringu juhtivautor ja Pittsburghi ülikooli psühhiaatria ja epidemoloogia doktorant Stephen Smagula. Ta lisab, et inimese aktiivsusmustrid on valdavalt inimese enda kätes, mis tähendab, et iga tahtlik muudatus päevarutiinis võib parandada tervist ja üldist heaolu. 

Uuringus võeti luubi alla 1800 üle 65-aastast täiskasvanut, kelle puhul uuriti nende nädalast liikumist, aga ka kognitiivset võimekust ja eri ülesannete täitmist. 38 protsenti uuringus osalejatest ärkas üles enne seitset, olles seejuures aktiivsed ligi 15 tundi päevast.

Loe ka: VITAMIINIPOMM 〉 Arst: kui süüa, siis just seda tervislikku köögivilja!

«Kõnealused inimesed olid uuringu järgi keskmisest õnnelikumad, täheldasid vähem depressiooni ja olid ka kognitiivselt võimekamad,» selgitas doktor Smagula.

32,6 protsendil uuringus osalejatest oli üpris regulaarne päevarutiin, ent nad olid iga päev aktiivsed vaid keskmiselt 13,4 tundi. See tulenes teadurite sõnul hilisemast ärkamisajast või vähenenud aktiivsusest päeva teises pooles. Teadlased märkisid, et hilisematel ärkajatel oli ka rohkem depressioonile viitavaid sümptomeid ja kehvem kognitiivne võimekus.

«Meie tulemused viitavad sellele, et aktiivsusmuster on otseses seoses vanemaealiste terviseprobleemidega,» ütles Smagula. «See seos on tõenäoliselt kahesuunaline, nii et hea uudis on see, et meie arvates võivad lihtsad muudatused päevarutiinis parandada inimese tervist ja heaolu.»

*Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 14.09.2022 ilmunud loo.

Copy
Tagasi üles