Arhitektuurimuuseumi ette püsti pandud installatsioon jõudis maineka disainiajakirja veergudele

Madis Kartau
, reporter
Copy
Teose «Fungible Non Fungible» tükid. Taamal üks teose loojatest Shaun McCallum.
Teose «Fungible Non Fungible» tükid. Taamal üks teose loojatest Shaun McCallum. Foto: Tairo Lutter

Tallinna arhitektuuribiennaali installatsioonivõistlusele võitja jäi silma mainekale disainiajakirjale. 

Kvaliteetväljaanne Dezeen kirjutab, et Tallinnas toimunud arhitektuuribienaali  installatsioonivõistlusele pani kinni Ühendkuningriigis tegutsev stuudio Iheartblob, mille liikmed on Aleksandra Belitskaja, Shaun McCallum ja Benjamin James. Installatsioon kannab nime Fungible Non-Fungible ning eksperimentaalne struktuur ehitati kogukonna poolt kujundatud NFT-objektide füüsilistest versioonidest.

Kryptoraha.ee kirjutab, et NFT ehk Non-Fungible Token on digitaalsete varade eriklass, mis esindab midagi unikaalset ning mida ei saa omavahel vahetada ega jagada väiksemateks väärtusteks nagu enamik valuutasid. Mitte kellegi NFT pole samasugune mis teistel, sest NFT-sid iseloomustavad nende ainulaadsed omadused, samuti nende autentsus. NFT-d võivad olla mistahes üksused alates kogutavatest spordikaartidest kuni virtuaalse kinnisvara ja isegi digitaalsete tossudeni.

Dezeen lisab, et Iheartblobi eesmärgiks on muuta arhitektuurile lähenemine detsentraliseeritumaks, milles kogukond asendab arhitekti. Väljaande täispikka artiklit saab lugeda SIIT.

Installatsioon on ehitatud Põhja-Tallinnas asuvas loomekeskkonnas Naked Island. Shaun McCallum rääkis Postimehe koduportaalile, et tegemist on maailma esimene blokiahela poolt rahastatud arhitektuuriprojektiga. «See on esimene NFT-installatsioon maailmas, mille on kujundanud kogukond ühiselt, see on kogukonna rahastatud ning selle kaasomandis.»

Naked Islandi loomekeskkonna kohta saab lähemalt lugeda koduportaalist SIIT.

Teose tarvis loodi esmalt NFT (Non-Fungible Token'i) platvorm, kus soovijad said ühe teose tüki osta ning seejärel see disainida. Tulemuseks ainulaadne installatsioon, mille autoriteks ja omanikeks on erinevad inimesed üle kogu maailma. Teos jääb arhitektuurimuuseumi ette järgmise biennaalini.

Installatsioon enne kokkupanemist.
Installatsioon enne kokkupanemist. Foto: Tairo Lutter

Tallinna Arhitektuuribiennaali TAB avanädal toimus 7. – 11. septembrini, kuid avatud sündmused kestavad septembrist kuni oktoobri lõpuni. Tallinna Arhitektuuribiennaal (TAB) 2022 peateema on «Söödav; Ehk arhitektuurne ainevahetus». Biennaali peakuraatorid on Lydia Kallipoliti (Kreeka/ USA) ja Areti Markopoulou (Kreeka/ Hispaania). Eestipoolse nõustajana panustas Ivan Sergejev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles