EGA OMETI SINA? ⟩ Etiketiekspert: niimoodi käituvad külas vaid matslikud inimesed

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Etiketieksperdid õpetavad, milliseid tegevusi tuleks külas käies kindlasti vältida. 

Olgu tegemist piduliku õhtusöögiga või lihtsa koosviibimisega, tuleb meil austada teise inimese kodu ja pidada kinni elementaarsetest viisakusreeglitest. 

Seetõttu palus Huffington Post etiketiekspertidel tuua välja need matslikud käitumisviisid, millest tuleks iga hinna eest hoiduda. 

1. Asjade näperdamine ja liigutamine

Kui keegi ütleb teile: «tunne end nagu kodus», ei mõtle ta seda tavaliselt sõna-sõnalt. Külas olles ei sobi jalgu lauale toetada ega külmkappi avada ilma, et teilt seda palutud oleks. 

Enne esemete puudutamist või raamatute riiulitelt võtmist küsige kindlasti luba.

2. Ringkäigu tegemise eeldamine

Ärge nõudke kellegi koju minnes ringkäiku. Oodake, kuni võõrustaja selle ise välja pakub. 

Paljud inimesed korraldavad hea meelega oma kodus väikese ringkäigu, kuid see ei kehti kõigi kohta. Kui teie võõrustaja ei paku ekskursiooni, ärge korraldage seda endale ise.

3. Liiga kauaks jäämine

Teadke, millal on aeg lahkuda. Paljud võõrustajad on külaliste kutsumise juures negatiivse asjana toonud välja just selle, et osad inimesed ei taju, millal on viisakas koju hakata sättima. Pöörake tähelepanu võõrustajate kehakeelele.

4. Õnnetuse varjamine

Kahjuks juhtuvad õnnetused ka siis, kui olete teise inimese kodus. Võite kogemata punase veini vaibale valada või lambi ümber lükata. Kui nii juhtub, siis ärge üritage seda varjata.

Kui te midagi ära lõhute või lihtsalt tualettpaberi rulli lõpetate, on kõige parem sellest oma võõrustajale võimalikult kiiresti ja vaikselt teada anda.

5. Nuhkimine

Hoiduge kappidesse piilumast. Muidugi on inimese loomuses olla veidi uudishimulik, oleme ju sellist tegutsemist näinud ka lugematutes filmides. Proovige teie sellele soovile siiski mitte alluda.

Mõned võõrustajad panevad nuhkijate tabamiseks oma ravimikappidesse lausa klaaskuulikesi. Marmorid kõlisevad vannitoas ja teevad palju müra, nii kuuleb teie tegevust nii võõrustaja kui ka kõik teised külalised.

6. Kutsumata külalise kaasatoomine

Ärge kunagi ilmuge kohale koos inimesega, kelle tulekust pole võõrustajat teavitatud. Sõnumi saatmine on vaid väike vaev, kuid võib ära jätta suure tüli.

7. Koera söötmine

Pere lemmikloomal võib olla allergia või spetsiaalne dieet. Seega ei tohiks ilma peremehe nõusolekuta talle oma toitu jagada. 

8. Saabumine tühjade kätega

Külalisena peaksite saabuma koos väikese kingitusega võõrustajale. 

Siiski pole vaja olla liiga ekstravagantne ega peremehe kingitust üle mõelda. Võtke ilus pudel veini või lillekimp. Mõte on see, mis loeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles