Tagasi looduse rüppe? Eesti disainer muugib lahti lähiaastate köögitrendid

Kodu.postimees.ee
Copy
Hiie Härm.
Hiie Härm. Foto: Erakogu

Ameerikas asuv Rahvusvaheline Köögidisainerite Liit avaldas oma aastaaruande «Köögitrendid 2023-2025». Eesti köögidisainer Hiie Härm aitab meil need lahti muukida!

Aastaaruande koostamiseks küsitleti 600 köögidisainiga seotud ettevõtet ja disainerit. Alljärgnevad trendid on kokkuvõte disainerite igapäevatööst ja prognoosidest järgnevaks kolmeks aastaks. Mida uut siis eelseisvad aastad köögimaailmas toovad? Hiie usub, et lähiaastail kombineeritakse omavahel mitut erinevat köögistiili, et luua uus ja seninägematu väljenduslaad köögis. Köögid jätkavad küll avatud kujul, ent asjatundjad leiavad üha nutikamaid viise, kuidas neid eraldada ja peita seejuures ka köögis tekkivat segadust.

Uute tulijatena on köökides platsis:

  • Suur köögisaar, mis funktsioneerib ka söögilauana
  • Köögi kõrval asuv abiruumi, kus hoida toiduaineid, väikest köögitehnikat ning kus teha toidu ettevalmistamise töid
  • Hügieenilised ja kergesti puhastatavad tööpinnad
  • Puutevabad köögisegistid
  • Paindlikkus erinevatele generatsioonidele üheskoos töötamiseks
  • Hubane vestlusala
  • Kõrgust muutev töötasapind

Köögidisainerid kombineerivad looduslikku tunnetust ja kaasaegseid stiilielemente, mille omavaheline sümbioos toob interjööridesse uue stiili: looduslik moderne (organic modern). Maalähedasi värvitoone segatakse omakorda heleda puiduga, et luua stiil nimega loodusest inspireeritud (nature inspired).

Köögisaartel on tulevikuköökides päris mitu ülesannet täita.
Köögisaartel on tulevikuköökides päris mitu ülesannet täita. Foto: Shutterstock

Samuti avavad lähiaastad ukse modernsele stiilile, mis oma minimalistliku, lihtsa ja puhta joonega vastab täpselt tänapäeva koduomanike soovidele. Selle kõige kõrval tõstab pead modernse maakodu stiil (modern farmhouse), mis küllaltki uue tulijana on juba siin-seal populaarsust kogunud.

Järgnevate aastate TOP köögistiilid:

  • Transitional ehk kombineeritud stiil klassikalisest ja moodsast; keskkond mis on soe ja kutsuv ja moodne
  • Kaasaegne
  • Moodne
  • Looduslik /Orgaaniline
  • Maakodu

Hiie märgib, et kliendid ootavad avatuid ja avarusest pakatavaid kööke, mille erinevad disainilahendused aitaksid varjata segadust. «Eraldi ruum või sisseehitatud kapp, kus hoida toiduaineid, väikest köögitehnikat ning kohvi tegemiseks vajaminevaid asju – ehk abiköök. Uksed või seinad, et varjata tööpinda, kus on kodumasinad ning millel saab toimetada,» toob ta näiteid. Köögidisainer usub, et suured söögisaared ei ole peagi enam mitte ainult vaaritamiseks või einestamiseks, aga ka töötamiseks koos arvuti ja telefoni laadimisvõimalustega.

Valgete köökide tähelend pole veel kaugeltki möödas.
Valgete köökide tähelend pole veel kaugeltki möödas. Foto: Pexels / CC0 Licence

Köögidisainerite Liidu aruande kohaselt on kööki kavandavate inimeste suurimaks materjalieelistuseks kvarts. Sellele järgneb uudne materjal – kvartsiit. Ameeriklased hääletasid kolmandale kohale graniidi, aga Hiie arvab, et eestlased eelistavad graniidile keraamikat, mis on Ameerikas neljandal kohal. Järgneb Corian ehk kunstkivi, marmor (eestlastel kohe kindlasti mitte) ning siis alles täispuit, mis on jällegi eestlastel palju rohkem eespool. «Piirkondlikud erinevused on täiesti olemas, näen ja täiendan mina eestlasena.»

Tööpindade tonaalsustest eelistatakse heledaid värve ja näiteks köögisaare tööpinna osas soovitakse, et see oleks heledam kui saare enda kappide ja uste toon.

Värvimaailmas löövad laineid:

  • Roheline
  • Sinine
  • Valge
  • Puidu toonid
  • Hall
  • Pruun
  • Looduse toonid
  • Must
  • Beež

Köögitaustal on aga jätkuvalt populaarseim suure tükiga kivist taust ning pikliku telliskivimustriga (long subway) plaat. Kolmandana eelistatakse kalasabamustrit. Uusim trend, piklikud peenikesed ristkülikud vertikaalselt, mis on olnud mustrina nii klaasustel kui köögisaare tagaseinal, on nüüd Härmi kinnitusel liikumas materjalina ka köögitaustale.

Millised trendid ja värvid jäävad?

Ma pigem mõtlen niimoodi, et millised trendidest võiksid vaikselt hakata kaduma. Tegelikult on sinised köögid nüüd juba olnud äkki viis aastat trendikad, samuti rohelised on päris mitmeid aastaid olnud. Ühel hetkel hakkavad inimesed väsima nendest toonidest. Ja soovivad midagi uuemat.

Ma arvan, et roosakad sumedad soojad toonid, nagu näiteks Tikkurila aasta värv 2023 Rosy Moment, mis on seotud üksteisest hoolimisega ja soojade mälestustega, on see, mida praegu inimesed rohkem tunnetavad. 

Vaata ka: ANNAME ELULE VÄRVI 〉 Tikkurila aasta värv sulatab ka kõige kalgima südame

Samuti ma arvan, et asjad liiguvad sinnapoole, et materjalid olgu kiiresti puhastatavad ning hästi vastupidavad. Keraamika, kvarts ja kvartsiit kivist tööpindadena on kindlasti veel palju aastaid populaarsed köögi töötasapinnana.

Millist joont hoiab keskmine Eesti köök?

Keskmine Eesti köök on Euroopalikult moodne, sile ja minimalistlik. Värvigammalt valgest kuni mustani ja kõik, mis sinna vahele jääb. Lisaks sekka greiget ning rohelist värvi kööke. Kaks kolmandikku on raudselt ilma käepidemeteta ehk süvistatud ribade või profiilidega. Matid toonid ja võimalusel sõrmejäljevaba. Eestlane teab, mis on mugav ning vajab vähest hooldust ja ta oskab sellest lugu pidada. Teine osa eestlasi armastab klassikalist Skandinaavia kööki, mis on valge ning sooja naturaalse puiduga.

Tumedad toonid saavad naturaalselt puidult soojendust.
Tumedad toonid saavad naturaalselt puidult soojendust. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles