PROOVI KA Avatud silmade trikk viib su sekunditega unedemaale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Vähkred väsimatult ühelt küljelt teisele? Ole mureta, Suurbritannia perearst pakub võrdlemisi tavatu, ent kindlalt toimiva uinumisnipi.

Suurbritannia perearst Daisy Mae tutvustas väljaandele The Mirror paradoksaalset intensiooni ehk tehnikat, mille puhul tuleb silmi võimalikult kaua lahti hoida, püüdes seejuures mitte magama jääda. Paradoks seisneb perearsti sõnul selles, et kui inimene enam nii väga ei pinguta, muutub ka uinumisprotsess oluliselt lihtsamaks ja kiiremaks. 

Teisisõnu, inimese tahe ja püüd uinuda, tuleb asendada paradoksaalse kavatsuse ehk ideega, et uinuda pole üldse tarvis. Mõistus käitub ju sageli ristivastupidiselt sellele, mida me tahame. Kui proovida mõtet või muret jõuga alla suruda, muudab see selle sageli kordades hullemaks. Mida rohkem vastuvoolu ujuda, seda keerulisem on hiljem murega silmitsi seista. Mida kauem teatavat probleemi või muret peljata, seda suurem on ka sellega kaasnev hirm ja ärevus.

Selmet korrata endale, et on aeg magama sättida, soovitab perearst püsida ärkvel ja teadvustada hoopis enda ärkvelolekut. «Ütle iseendale: ära jää magama ning püsi ärkvel! Õige pea hakkad tundma väsimust ja uimasust,» selgitab Mae ja lisab, et silmalihased peaksid taolise meetodi korral kiirelt väsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles