Katuse puhastamine ja katusepesu värskendavad maja ilmet ja aitavad hilisemaid probleeme vältida

Katusehooldus.ee
Copy
Foto: Katusehooldus.ee

Katuse pesu ja regulaarne katuse puhastamine on oluline igal majal ja igat liiki katuse puhul. Loe, kuidas katuse hooldamine aitab katusel kauem vastu pidada.

Hoone korrashoiu juures pööravad majaomanikud sageli tähelepanu akendele, ustele ja fassaadile, unustades, et sama palju hoolt vajab ka katus.

Kui katusepesu ja katuse puhastamine ette võtta regulaarselt, siis aitab see vältida mitmesuguseid suuremaid probleeme nagu katuse sammaldumine, vee lekkimine ning värvi koorumine.

Vanema katuse puhul võib põhjalik katusepesu korda saata lausa imesid, nii et katus näeb pärast pesu välja kui uus.

„Katuse regulaarne hooldamine on puhas investeering oma kinnisvarasse ja aitab nii eramaja kui korterelamu katuse eluiga nähtavalt parandada,“ ütleb Katusehooldus.ee müügijuht ja katuse asjatundja Rene Sieberk.

Sieberki sõnul on nad oma 15+ tegutsemisaasta jooksul korduvalt näinud, et kui katust õigel ajal ei hooldata, siis kipub see kiiremini luituma ja lagunema.

Nii võib hooldamata katus tavapärasest kiiremini nõuda suuremaid parandustöid või koguni katusekatte vahetust. Ühtlasi halvendab see maja üldist väljanägemist.

Katuse puhastamine prahist ja lehtedest peaks olema iga-aastane tegevus

Sieberk toob välja, et sageli pöördutakse professionaalse katuse pesu pakkuja poole alles siis, kui katus on silmnähtavalt must või kehvas seisukorras.

Tegelikult saab katuse hea väljanägemise eest ka ise hoolt kanda ja nii oma katuse eluiga parandada.

Üks lihtsamaid viise selleks on regulaarne katuse puhastus, mida tuleks kindlasti teha vähemalt kord aastas, sügisel.

„Regulaarne katuste puhastamine aitab ennetada sambla tekkimist ja hoiab katuse puhtana,“ kinnitab katusehooldus.ee müügijuht Rene Sieberk.

Lisaks katuse puhastamisele tuleks sügisel puhtaks teha ka vihmaveerennid, et vältida ummistuste tekkimist.

Foto: Katusehooldus.ee

Aeg-ajalt on vaja ette võtta põhjalikum katuse pesu

Teatud aja tagant on soovituslik ette võtta põhjalikum katuse pesu.

Katuse pesu regulaarsus sõltub mitmest erinevast asjaolust ja ka näiteks sellest, kas maja asub liiklusrohke tänava ääres või näiteks kõrgete puude ligiduses.

Keskmiselt vajab katus professionaalset pesu iga 10-15 aasta tagant.

Katusehooldus.ee

Katuse tervise seisukohalt on väga oluline katuse puhastamine samblast

Aastate jooksul kipub ka hästi hooldatud katustele kogunema sammal. Ja kuigi sageli arvatakse, et tegemist on vaid visuaalse probleemiga, siis Sieberki sõnul see nii ei ole – katuse puhastamine samblast on oluline ka katuse tervise seisukohalt.

„Kui kogunev sodi ja mustus katusele jäävad, siis loob see soodsa pinnase sambla tekkeks. Samuti ummistab lahtine sodi vihmaveerennid, mistõttu ongi katuseid ja vihmaveerenne kõige mõistlikum puhastada just sügisel, enne suurte külmade tulekut,“ ütleb Sieberk.

Ideaalis võiksid majaomanikud ka kevadel katuse ja vihmavee äravoolud veel kord üle vaadata, ega sinna pole talvega sodi juurde kuhjunud.

Sammaldunud katus võib viia katuse läbilaskmiseni

Sammal ajab ajapikku oma juured sügavale kivimaterjali pooridesse ja ühel hetkel pääseb sinna ka vesi.

„Kui sellele järgneb külma ja sooja ilma vaheldumine, siis paisutab see tasahilju kivilt tükikesi lahti, mis lõppeb varem või hiljem suurema kivitüki lahti tulemisega või kivi purunemisega,“ selgitab Sieberk.

„Kui purunenud katuse aluskattel peaks olema auk või lõhe, siis piltlikult öeldes ongi vesi toas,“ kirjeldab Sieberk sambla võimalikke kahjusid.

Ettevaatust lisaraskusega

Järjest pakseneva samblakihi ohtlikkus seisneb ka selles, et katuse aluskonstruktsioonid ei pruugi ühel hetkel enam samblast tekkinud raskusele vastu pidada.

„Rusikareegel ütleb, et üks m3 vett ja niisket sammalt võrdub ühe tonni lisaraskusega katusel,“ toob Sieberk välja, lisades, et sellise raskuse all on katuse läbilaskmise oht kordades suurem.

Sieberki kinnitusel on lisaks sambla mehaanilisele eemaldusele kivi- ja eterniitkatuste puhul võimalik kasutada ka samblatõrjevahendit, mille toime kestab mitu aastat. „Samblatõrjevahend eemaldab veel viimse, mis võis pesust katusele jääda,“ ütleb ta.

Talvel on katuselt vaja eemaldada lumi

Talveperioodil on majaomaniku peamine ülesanne jälgida, et katusele ei koguneks liiga suurt lumekoormat ega räästasse jääpurikaid. Sieberki sõnul on lume- ja jääpurikate eemaldus vajalik kahel eesmärgil – neist esimene on elanike ja möödakäijate ohutus. Teine aspekt on seesama lisaraskuse teema.

„30-40 cm paksune lumekiht on juba kindlasti selline, mis tuleks katuselt alla lükata,“ ütleb Sieberk.

Katuselt lume koristamiseks võib kohale kutsuda professionaalse katusehooldusfirma. Soovi korral on võimalik lumekoristust ka ise teha, ent jälgima peab, et seda tehtaks õigete tööriistadega, mis katust ei vigastaks.

Samuti tuleb tagada möödasõitvate autode ja jalakäijate ohutus.

Katusehooldus.ee

Regulaarne katuse pesemine aitab katuse vananemist edasi lükata

Sieberki sõnul on tähtsaim meeles pidada, et katuse enneaegset vananemist on võimalik ennetada.

Lahendus on regulaarne katuse puhastus ja katuse pesemine survepesuriga, mis eemaldab katusepinnalt üleliigse, kahjustamata seejuures katusepinda.

Lisaks hooldusele ja puhastamisele on võimalik katuse värvimine ja katuse kaitseainega töötlemine, mis katuse eluiga tõstavad.

Kuidas käib kivikatuse hooldus

Kivikatuse hooldus hõlmab nii lahtise prahi koristamist, aeg-ajalt ette võetavat põhjalikumat katusepesu kui ka sambla eemaldust.

Kui katusekivid on pleekinud, saab kivikatuse üle värvida, mis muudab maja ilmet väga tugevalt.

„Kui katus on õigesti värvitud, siis pole sisuliselt võimalik eristada, kas tegemist on vana katusega või on see uus,“ kinnitab Sieberk.

Katusehooldus.ee

Värvimine mõjub hästi ka katuse tervisele. Värv sulgeb kivide poorid ja muudab need ilmastikule vastupidavamaks.

Ka vana katust saab taastada – eterniitkatuse puhastus

Paljudel majadel Eestis on jätkuvalt eterniitkatused. Sieberki sõnul kipub eterniit ajapikku määrduma ja sammalduma.

See tähendab, et 10-15 aasta tagant on vaja ette võtta põhjalikum puhastus, samblaeemaldus ja soovituslikult sinna juurde lasta teha samblatõrje.

Eterniitkatuse pesu ja ülevärvimine võib teha imesid

Eterniitkatuse pesu ja värvimisega võib saavutada uskumatult häid tulemusi.

„Sageli küsitakse meilt, mida teha vana eterniitkatusega ja kas sellest saab veel asja. Kui katuse üldseisukord on hea ja sinna pole tekkinud mõrasid ja pragusid, siis saab sellise katuse edukalt puhtaks teha ja ka üle värvida ning katust ei pea välja vahetama,“ ütleb Sieberk.

Eterniitkatuse puhastus käib enamasti käsikäes värvimisega.

Plekk-katuse hooldus aitab ennetada värvi koorumist ja roostet

Samuti populaarse plekk-katuse peale sammal nii kergesti ei teki. Küll aga kimbutab plekk-katuse omanikke rooste.

Sieberki sõnul võib ka oskamatu lumekoristus plekk-katuselt värvi maha tõmmata.

„Kui plekk-katuse värv on juba hakanud kooruma, siis on see selge märk sellest, et ainult pesust ei piisa, vaid ette tuleb võtta ka katuse värvimine,“ ütleb ta.

Plekk-katust pestakse puhta vee ja survepesuriga. Nagu teistegi katuseliikide puhul, on oluline jooksev lehtede ja sodi eemaldamine ning vihmaveerennide puhtaks tegemine.

Samblatõrjet ja kaitseainet plekk-katusele kanda ei saa.

Katusehooldus.ee

Millest sõltub katusepesu hind

Katusepesu hind sõltub Rene Sieberki sõnul väga erinevatest teguritest – näiteks, kui suur on katusepind, milline on katusekate, kui määrdunud on katus jne.

„Enne katusepesu tuleme alati kohale ja vaatame objekti üle, mille käigus saame ka katuse seisukorda täpsemalt hinnata,“ toob Sieberk välja.

„Esialgse hinnangu saamiseks võib saata meile ka pildi katusest või hoone aadressi, saame juba eelnevalt katuse materjali ja värvitooni vaadata,“ ütleb ta, lisades, et kõige parem on siiski oma silmaga kohapeal katust uurida. Siis saab üle vaadata ka võimalikud praod ja lekkimiskohad, kui neid peaks olema.

Kas katuse puhastus ette võtta ise või tellida teenusena?

Paljudel majaomanikel võib tekkida küsimus, kas katuse puhastamine on asi, mida võiks ette võtta iseseisvalt või kutsuda selleks kohale teenusepakkuja.

Katusehooldus.ee müügiesindaja Rene Sieberk julgustab, et jooksvaid töid nagu näiteks lehtede koristus ja vihmaveerennide puhastus võib iga majaomanik ka ise teha, seda aga ainult juhul, kui ligipääs katusele ja rennidele on piisavalt turvaline, näiteks olemas on vajalikud teadmised ja turvavarustus ning stabiilne pinnas, kuhu redel toetada.

Kortermajade puhul on katuse hooldamiseks enamasti palgatud haldusfirma.

Kui katusele on aga vaja juba põhjalikumat pesu ja lisaks on vaja teha ka katuse parandamis- ja värvimistöid, siis tasub see usaldada katusespetsialistide hoolde, kellel on õiged masinad ja oskused ning sobiv turvavarustus katusele ronimiseks.

Katuse värvimise puhul tuleb teada ka katusevärvidega seotud nüansse, sest kõik katusevärvid ei pruugi igale katusepinnale sobida.

Copy
Tagasi üles