EESTI KORRASTUSEKSPERT ⟩ 5 kapitühjenduse nippi, millega juba täna algust teha

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Elukutseline korrastaja ja KonMari® konsultant Marie Pärkma.
Elukutseline korrastaja ja KonMari® konsultant Marie Pärkma. Foto: Triin Künnapas

Korrastamise peen kunst nõuab kannatlikkust, kindlat otsustusvõimet ja aega. Professionaalne korrastaja Marie Pärkma jagab viit kasulikku juhtnööri neile, kes soovivad majapidamises või põhjatus riidekapis veidi korda luua.

Kodu korrastamisel soovitab Marie alustada alljärgnevast viiest punktist. «Kui endal aga jääb motivatsioonist ja teadmistest puudu, siis leia endale korrastaja, kelle abiga on võimalik sul enda kodu korda saada. Kui soovid aga kõike ise läbi teha ja seda näiteks KonMari korrastusmeetodi abil, siis haara kätte KonMari meetodi raamat ja paralleelselt selle lugemisega hakka ka korrastama,» soovitab ta.

Miks sa seda teed?

Leia enda sees esmalt see põhjus, miks sa üldse korda luua tahad. Kas sa vajad ühtseid süsteeme tervele perele, et ka teised pereliikmed paneksid asjad omale kohale tagasi ja ei jätaks neid vedelema? Vajad sa enda ellu suurt muutust ja soovid seda teha põhjaliku korrastamise abil? Oled sa kolimas ühest kohast teise ja tunned, et tahad uude koju minna vaid vajalike asjadega? Mis on see sinu «miks», miks sa seda teha tahad?

Asjade inventuur

Kogu kõik ühte kategooriasse kuuluvad asjad terve kodu pealt kokku. Võib-olla on sul neid asju veel ka keldris, sahvris, garaažis, autos või vanemate kodus. Too kõik asjad ühte kohta kokku.

Mida sa päriselt vajad?

Sorteerides lähtu sellest, mida sa päriselt vajad, kasutad ja mis annab su kodule ja elule väärtust juurde. Ära hoia asju alles mõtteviisi «igaks juhuks, äkki läheb kunagi tarvis» järgi.

Lihtne, loogiline, ligipääsetav

Loo endale funktsioneerivad süsteemid, lähtudes mõistetest «lihtne», «loogiline» ja «ligipääsetav». 

Loe ka: SUPERNAINE 〉 Elukutseline korrastaja Marie Pärkma otsib võimalusi, mitte vabandusi

Kokkulepe iseendaga

Tee endaga kokkulepe, et hoiad loodud süsteemi, sest oled korrastamisele kulutanud oma väärtuslikku aega ja võib-olla ka raha (näiteks hoiutarvikute soetamisel, korrastaja teenuse kasutamisel või korrastuskursusel osalemisel).

Kui sa aga vajad süsteemset struktuuri ja kontrolli, siis korraldab Marie kaks korda aastas ka korrastuskursusi, millest osa võttes on võimalik kümne nädala jooksul enda kodu ära korrastada, õppida juurde teadmisi koristamisest, produktiivsusest, digikorrastamisest jms.

Täpsemat infot Marie tegemiste, teenuse ja kursuste kohta leiab tema kodulehelt. Igapäevaselt jagab ta motivatsiooni ja inspiratsiooni enda sotsiaalmeediakontodel Facebookis ja Instagramis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles