Värsketele lapsevanematele: nipid, kuidas luua pere kõige pisemale oma tuba

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​Lapse kasvatamisel ja tema eest hoolitsemisel on suureks abiks turvalise ja privaatse ruumi olemasolu. Lapse toast võib tema kasvamisel saada paik, kust saavad alguse tema loomingulised avastusretked. Sisekujundaja jagab ideid, kuidas luua vastsündinule ideaalne tuba, mida on lihtne lapse kasvades kohandada.

Kuigi esimestel elukuudel veedab laps suurema osa ajast vanemate magamistoas, on tulevikku vaadates hea talle ka päris oma ruum eraldada. «Mõttekas on kasutada mitmekülgseid lahendusi, mis ei nõua lapse kasvades väga suurte muudatuste tegemist. Toas peaks olema piisavalt ruumi hoiustamiseks, vajalikule mööblile nii lapse kui vanemate jaoks ning loomingulisust arendatavatele raamatutele, mänguasjadele ja muudele esemetele,» ütles IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro.

Vali mööbel, mida ei pea lähiajal välja vahetama

Paljud vanemad soovivad sisustada oma lapse tuba nii, et seda poleks tarvis veel mitmeid aastaid ümber teha.

Pedro Castro.
Pedro Castro. Foto: Ikea

«Tulevikule mõeldes tasub valida mööbel, mida on lihtne vastavalt kasvava lapse vajadustele kohandada. Beebituppa sobib näiteks moodulriidekapp, mis kestab aastaid, kuna seda saab aja jooksul osasid lisades laiendada ja see on piisavalt sügav, et mahutada ka täismõõdus riidepuid. Selle välimust saab värskendada, vahetades välja uksed, nupud või käepidemed, ja suurendada funktsionaalsust uute hoiulahendustega,» sõnas Castro.

Tema sõnul tuleks lähtuda samadest kriteeriumitest ka magamismööbli valikul. Sisekujundaja soovitab valida voodi, mida on lihtne muuta. «Kui laps on piisavalt suur, et ise võrevoodisse ja võrevoodist välja ronida, võib selle põhja madalamale lasta ja ühe pikema külje eemaldada,» lisas Castro.

Väiksematesse ruumidesse julgustab ta valima lahendusi, millel on rohkem kui üks funktsioon. Näiteks saab hoiupinki kasutada istumiseks, mänguasjade peitmiseks ja isegi õpetamaks lapsi enda järelt koristama.

«Kui põrandaruumi napib, võib õdusad ja otstarbekad esemed ka seintele ja toanurkadesse hästi ära paigutada. Uksetagune nišš võib olla hea koht kitsastele seinariiulitele või nukumajale, mis on ühtlasi raamatu- või mänguasjariiul,» sõnas sisekujundaja.

Üks olulisemaid asju, mida tuleb silmas pidada, on ohutus. «Soovitan valida ümarate nurkadega lastemööbli või kasutada nurgakaitsmeid, millega kõik teravad nurgad kinni katta. Uudishimuliku lapse kaitsmiseks on olemas ka teisi turvatooteid,» lausus Castro.

Funktsionaalne lastetuba.
Funktsionaalne lastetuba. Foto: Ikea

Värvid, mis sütitavad loovust alates esimestest elupäevadest

Kuigi beebituba on eraldi ruum, võib selleks ammutada inspiratsiooni kodu üldisest sisekujundusest. «Näiteks, kui elad heledates toonides kodus, kus on palju taimi ja maale, võib olla tore idee maalida beebitoa ühte seina roheline maastik, mis toob ruumi erksust. Rohelist peetakse ka loomulikuks värviks, mis sütitab loomingulisust,» ütles Castro.

Selleks, et beebituba ei näeks välja sünge, soovitab sisekujundaja kasutada heledamaid toone ja mängulisi mustreid. Hubasust saab lisada tekstiilidega, näiteks patjade, vaipade ja käepäraste mänguasjakorvidega. «Tekstiile valides otsi lapsesõbralikke variante, mis oleks libisemiskindla disainiga ja materjalidest, mis on lapse nahale ja tervisele ohutud,» soovitas IKEA sisekujundaja.

Rõõmsad ja loomingulised detailid.
Rõõmsad ja loomingulised detailid. Foto: Ikea

Mugav ja funktsionaalne kõigile asjaosalistele

«Beebituba võib olla kena ja funktsionaalne ning lisaks lapsele peaksid end seal mugavalt tundma lapsevanemad. Tukastamiseks, toitmiseks, raamatu lugemiseks või lihtsalt pisikesel silma peal hoidmiseks on ideaalne valik kiiktool. Ühtviisi hästi toimib ka mugav ja lihtsasti hooldatav tugitool,» lausus Castro.

Samuti juhib ta tähelepanu nutikardinatele ja -ruloodele. Kuigi tuba peaks saama kergesti pimendada, on parem vältida tavaliste kardinate riputamist võrevoodi lähedale, kuna laps võib nendesse takerduda ja ohtu sattuda. Elektrilisi ruloosid on aga lihtne juhtida ilma last äratamata ning võid olla kindel, et tuba on söötmise või uinaku ajal piisavalt pime.

Armsad asjad võivad olla ka funktsionaalsed.
Armsad asjad võivad olla ka funktsionaalsed. Foto: Ikea
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles