VAATAMIST VÄÄRT ⟩ Nii tibatillukene kodu, et seal sees ei mahu püstigi seisma!

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Kes elaks nii tillukeses majas?
Kes elaks nii tillukeses majas? Foto: Shutterstock

Sageli unistavad inimesed avarast kodust, aga mõnele meeldib just tibatillukene maja. Aga kui väike on väike? Mis sinna mahub? Ja kuidas selles elada sai? Quay House'i mõõtmed jätavad jupiks ajaks suu lahti – need on niivõrd uskumatult pisikesed!

Üks rekordiliselt tilluke punane majake asub Suurbritannias Walesis ja kannab nime Quay House. Tänapäeval tõmbab see peamiselt ligi turiste ja need tunglevad, et majja nina sisse pista. Ühendkuningriigis teadaolevat tillemat onnikest ei leidu.

Loe lisaks: INNUKAS AEDNIK | Kuningas Charlesil on puid istutades tore traditsioon

Elanikuks kõige pikem mees

Hämmastaval kombel pole see mitte mingi suvaline minimaja, vaid ehitatud koduks. Valmis majakene 16. sajandil. Kõige üllatavam on aga fakt, et tibatillukeses majas elas viimase elanikuna teadaolevalt tolle aja kohta erakordselt pikakasvuline mees. Tüübi nimi oli Robert Jones ning ta oli 1 meeter ja 91 sentimeetrit pikk. Mees pidas majakest oma koduks kuni 1900. aastani. Huvitav on märkida, et tol ajal oli meesterahva keskmiseks kasvuks 169 sentimeetrit, nii kõrgus «minimajamees» teistest umbes peajagu kõrgemal.

Kodus olid laed sedavõrd madalad, et päris püsti härra Jones seal seista ei saanudki ja ukseavadest läbi pugemiseks tuli üsna sügavalt kummarduda. Ühel hetkel sai Robertil küürutamises kõrini ja ta kolis välja. Maja kuulutati elamiskõlbmatuks, kuid selle eest pääses hoone Guinnessi rekordite raamatusse kui Suurbritannia väikseim maja.

Pikk härra ise on tänaseks muidugi siit ilmast lahkunud. 14. juunil 1926 avaldas toonane ajaleht Lewiston Daily Sun Robert Jonesi surmakuulutuse.

Pisike, punane ja tänaseks juba päris kuulus Quay House.
Pisike, punane ja tänaseks juba päris kuulus Quay House. Foto: Shutterstock

Kui väike on väike?

Majakese räästa kõrgus põrandast on vaid õige pisut üle kolme meetri. Üllatav on aga, et see ruum, mis tundub paras olevat üheainsa korruse tarvis, on jagatud kaheks.

Maja põrandapind on üliväike: selle mõõtmed on vaid 3,05 × 1,8 m. Nagu maja fassaad on ka põrand punane. Esimesel korrusel on elutuba, kus on ruumi söele ja lahtisele tuleasemele, seal on ka trepp ning trepi taga väikene kraanikene. Ülakorrusel asub magamistuba tibatillukese nišši peidetud panipaigaga, vahendab Altas Obscura. Kahjuks pole kandekonstruktsioon enam piisavalt stabiilne, et teisel korrusel rahus ringi trampida võimaldaks, kuid piiluda ja pilgu heita kunagisele magamistoale siiski saab.

Loe ka: Vanemad sunnivad oma noort tütart kodus elamise eest maksma

Pärast viimase elaniku, kalur Robert Jonesi lahkumist pole Quay House'i enam keegi sisse kolinud. Interjöör on alles hoitud sellisena, nagu ta toona oli – Walesi askeetliku elustiili näidisena.

Kui tundub, et isiklik kodu on liiga tilluke, siis sõida Walesi, topi end korraks Quay House'i ning tagasi tulles tundub iga uberik avara ballisaalina. Kitse tuppa toomise trikk töötab – juba vanad eestlased teadsid seda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles