INSPIRATSIOON ⟩ Loo korterisse vähese kuluga imeline aiake

Kodu.postimees.ee
Copy
Muuda rõdu oma enda isiklikuks aiakeseks!
Muuda rõdu oma enda isiklikuks aiakeseks! Foto: Ikea

IKEA Eesti sisekujundusosakonna juht Pedro Castro jagab nippe, kuidas üsna väikesele kortermaja rõdule miniaeda rajada. Tema sõnul on kõige tähtsam võimalikult hästi ära kasutada rõdu kõrgust.

«Põrandale asetatud lillepotid võtavad palju ruumi. Seetõttu soovitan rõduaia rajamiseks kasutada õue mõeldud riiuleid, mis on kitsad, piisavalt kõrged ja kergesti kohandatavad ning mahutavad ära nii arvukad lillepotid kui ka näiteks alumistele riiulitele peidetud aiatööriistad. Veelgi enam – osadel riiulitel on spetsiaalne läbipaistev kate, mis muudab nad vähese vaevaga väikeseks kasvuhooneks,» ütleb Castro.

Kasuta rõdul kõrgust enda kasuks ära.
Kasuta rõdul kõrgust enda kasuks ära. Foto: Ikea
Riiulist võib ühe lukutõmbega saada kasvuhoone.
Riiulist võib ühe lukutõmbega saada kasvuhoone. Foto: Ikea

Ta lisab, et tööriistade hoidmisel on asendamatud vastupidavad kaanega plastkastid – tänu neile on kõik vajalik korralikult ära pandud ja lihtsalt leitav ning tulemus näeb hea välja.

Ruumi säästa ja taimi kaunilt nähtavale seada aitavad ka lillepostamendid. «Neid valides pööra tähelepanu funktsionaalsusele – eelista lahendusi, mida saab kasutada nii sees kui väljas, näiteks suviti rõdul ja talvel toas. Kui rõdul ei jätku riiulite või lillepostamentide jaoks ruumi, võid ära kasutada rõdupiiret, millele saad riputada hoidikuga lillekaste. Veel üks hea viis põrandapinda kokku hoida ja rõdu kujundust mitmekihilisemaks muuta on kasutada ampleid,» ütleb sisekujundaja ja lisab, et ka minikasvuhoone võib olla kujunduselement, mis peale tärkavate võrsete jaheduse eest kaitsmise pakub silmailu ja teeb kodu hubasemaks.

Mitmekorruseline lillepostament sobib nii õue kui tuppa.
Mitmekorruseline lillepostament sobib nii õue kui tuppa. Foto: Ikea
Selline lahendus sobib ka tuppa. Pöörakem tähelepanu minikasvuhoonele, kus kasvatada kuumalembelisi tegelasi, ja üle rõdupiirde rippuvale kastile.
Selline lahendus sobib ka tuppa. Pöörakem tähelepanu minikasvuhoonele, kus kasvatada kuumalembelisi tegelasi, ja üle rõdupiirde rippuvale kastile. Foto: Ikea

Selleks, et haljastuskuuri läbinud rõdu sisustus ei mõjuks juhuslikult, vaid sulanduks üldpilti, pööra sinna esemeid valides tähelepanu nende värvile, mis võiks haakuda kodu ülejäänud mööbli toonidega.

Lõpetuseks ütleb sisekujundaja, et maitserohelisi ja köögivilju saavad kodus edukalt kasvatada ka need, kellel rõdu polegi. Taimede kasvatamiseks sobib suurepäraselt aknalauale tõstetud väike kasvuhoone või köögi tööpinna kohal rippuv konksude ja hoidikutega täiendatud tarvikupuu. Samuti võib taimi istutada amplitesse, mis maksavad vaid mõned eurod.

Ka rõduta elamisse saab aiarohelust tuua.
Ka rõduta elamisse saab aiarohelust tuua. Foto: Ikea
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles