OLULINE INFO ⟩ Plaanid suvel kodust kauem ära olla? Tee neid 3 asja, et vargaid eemal hoida

Kodu.postimees.ee
Copy
Osavad vargad suruvad plastaknad raudkangi abil lihtsalt raamist välja.
Osavad vargad suruvad plastaknad raudkangi abil lihtsalt raamist välja. Foto: Shutterstock

Kas tead, kuidas oma kodu suvepuhkuse ajaks vargakindlaks muuta? Siin on kolm müüti, mida ei tasu tõepähe võtta ning kolm kavalat nippi, millega vargad eemale hoida.

Suvel nädalaks või paariks linnast ära minnes muretsevad paljud, kuidas hoida vargad sel ajal oma kodust eemal. Viking Security häirekeskuse arendusjuht Edvard Nikanorov selgitab, millised on kodu kaitsmisega seoses levinud müüdid ja millised lihtsad sammud reaalselt varguse ohtu vähendavad.

Nikanorovi sõnul on vargused üldiselt Eestis praegu kahjuks tõusuteel. «Läbi talve oleme näinud, kuidas poodides on elukutseliste varaste grupid muutunud eelmistest aastatest aktiivsemaks – inimeste ostujõud langeb ja seega paraku tekib turg üliodavalt müüdava varastatatud kauba jaoks,» selgitas ekspert.

«Varasemad kogemused viitavad, et sama loogika võib kehtida ka kodudest varastatavate asjade, ennekõike kallima elektroonika puhul. Algaval puhkuse hooajal, kui kodud on tihti mitme nädala kaupa tühjad, tasub olla ettevaatlik,» soovitas Nikanorov.

Nikanorov tõi välja kolm koduvarguste ennetamise «tarkust», mis on aga tegelikult müüdid, ning andis ka kolm soovitust, mida igaüks saab päriselt ning odavalt teha, et oma kodu kaitsta.

Müüt: kummist võltskaamerad hirmutavad vargad eemale

Mõnikord arvatakse, et kui vargad näevad näiteks eramu ukse kohal kaameralaadset objekti, siis igaks juhuks hoiavad eemale. Reaalsus on aga see, et kodudesse murravad sisse professionaalsed vargad, kes saavad hetkega aru, kas turvasüsteem on päris või mitte. Võltskaamera ülespanek maksab kõik kokku ilmselt ikkagi sadakond eurot – selles suurusjärgus investeeringu eest saaks aga juba mõne reaalse turvalahenduse.

Müüt: aknalukk hoiab ära aknast sissetungimise

Plastakende puhul on üsna levinud kas akendesse sisse ehitatud või ka juurde ostetud lukud, mis peaksid välistama võimaluse, et aken avatakse väljapoolt ilma klaasi lõhkumata. Tegelikult on see enesepettus – osavad vargad suruvad plastaknad raudkangi abil lihtsalt raamist välja, seda võimaldab elementaarne füüsika ja füüsiliselt polegi selle vastu midagi teha.

Vähem osavate varaste vastu aitab turvakile, millega saab akna seestpoolt katta. See raskendab akna lõhkumist näiteks haamri või kiviga, muudab sissetungimise aja pikemaks ja tegevuse lärmakamaks ning seega vargale ohtlikumaks. Saadaval on ka kiled, mis ühtlasi aitavad hoida toas paremat temperatuuri, kaitstes suvel liigse päikese ja talvel soojuse väljaimbumise vastu.

Müüt: paks rauduks ja trellid akna ees on kindel kaitse

Rauast uks on kindlasti turvalisem kui puust uks ja rauduste korralikku lukku on ka märksa raskem muukida. Samas on olnud juhtumeid, kus profivargad kasutavad sarnaseid tööriistu nagu näiteks tuletõrje, et isegi kõige massiivsemate rauduste lukud katki survestada ja uksed eest ära tõsta, sealjuures kiiresti ja vaikselt.

Akna ette trellide panek võib näiteks esimesel korrusel elades tunduda vajalik samm. Paraku on tulekahju oht täna Eestis suurem kui varguse oma ja on olnud traagilisi juhtumeid, kus inimene on kaotanud elu, sest trellid akna ees pole lubanud akna kaudu tule eest põgeneda.

Turvakaamerad – need on odavamad, kui arvad. Aga ära osta tundmatut Hiina kaupa!

Turvakaamerate tehnoloogia on viimaste aastatega kiiresti arenenud ja lihtsamad kaamerad on taskukohased tegelikult juba igale korteriomanikule. Vastupidiselt levinud ettekujutusele ei ole turvakaamerate jaoks vaja seinte sisse auke puurida, juhtmeid vedada või muud sellist – kaamerad on lihtsalt üks kodune seade nagu näiteks suitsuandur.

Samas tuleb kindlasti hoiduda lihtsalt veebikaubamajast mingisuguse tundmatu tootja kaamera või ka muu «turvasüsteemi» ostmisest. Kuna nende toodete valdkond ei ole rangelt reguleeritud, müüakse kahjuks ka täielikku prahti. Alates sellest, et seadmed lihtsalt ei tööta, kuni selleni, et kuna signaal liigub läbi Hiinas asuva ja mitte alati töökindla serveri, võib häire andmine võtta nii kaua aega, et selle ajaga on vargad juba oma töö teinud.

Mõnikord kardetakse, et kas vargad saavad ka koduseid elektroonilisi turvasüsteeme niiöelda summutada, nagu teevad autovargad. See on alusetu hirm – kinnisvara kaitsmise süsteemid on märksa töökindlamad. Uuemad annavad häiret juba selle peale, kui keegi isegi üritab signaali sel moel takistada.

Pane kodu ainult puhkuse ajaks valve alla

Turvafirmade teenusest mõeldakse tihti kui millestki niiöelda strateegilisest – see, kas kodu on valve all, tundub paljudele suur ja pikaajaline otsus. Tegelikult on võimalik anda oma (tühi) kodu valve alla ka ainult näiteks kuuks või isegi nädalaks. Küsi erinevatelt turvafirmadelt pakkumisi ja vali endale sobiv.

Küsimus polegi niivõrd selles, et siis tuleb patrull vajadusel paari minutiga kohale ja peab vargad kinni (kuigi ka see on oluline) – turvaettevõtte kleebis aknal ise on juba oluline heidutus.

Vii läbi infooperatsioon – jäta mulje, et oled kodus

Kõige parem on aga panna vargad uskuma, et su kodu pole üldsegi tühi. Need on mõned märgid, mille järgi vargad saavad aru, et elanikud on pikemalt ära:

  • päeval ettetõmmatud kardinad,
  • õhtusel ajal pimedad aknad,
  • aknad kinni, isegi kui päeval on palav,
  • auto(d) täpselt sama koha peal mitmeid päevi järjest,
  • tavaliselt on aias koer (või aknast kuulda haukumist), aga nüüd mitte,
  • muru on niitmata,
  • hoov on «steriilselt» korras (grillid, kiiged jms on viidud varju alla).

Kui mitu neist märkidest esinevad korraga, võib elukutseliste varaste pilk jääda korterile või majale pidama, seega proovi neid hajutada.

Parim võimalus kodusolemise muljet tekitada on nutikodu lahendustega: tuled saab panna kaugjuhtimisega aeg-ajalt põlema, raadio tööle ja muud sellist. Aga samuti saavad tühja kodu jälgede hajutamiseks appi tulla naabrid või sõbrad-sugulased abil – leppige vastastikku kokku, et aitate samamoodi suve eri aegadel üksteist.

Edvard Nikanorov lisas, et kuigi varguse ohu peale mõeldakse pikemaks ajaks kodust ära minnes tihti esimesena, on aga statistiliselt vähemalt sama suur oht, et kodus võib toimuda vee- või tuleõnnetus.

«Kindlasti tasub astuda odavad ja lihtsad sammud, et varguse riski vähendada. Aga samuti tuleks puhkusele minnes keerata kinni veetorud. Samuti võtta võimalusel kõik elektriseadmed ja kindlasti ka kõik tühjad pikendusjuhtmed vooluvõrgust välja,» soovitas Nikanorov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles