KAS KA SINU SMUUTI? Selliselt valmistatud smuuti võib põhjustada kiiret kaalutõusu

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Smuuti on üks maitsvamaid tervislikke vahepalasid, mida lubavad endale paljud kaalujälgijad. Kui eesmärk pole pelgalt tervislikult toituda, vaid ka kaalu langetada, tuleks enda smuuti komponendid hoolikalt üle vaadata, et need märkamatult hoopis kaalutõusu ei põhjustaks.

Smuutis pole piisavalt valku

Smuutist saab sinna teadlikult valguallikaid lisades hõlpsalt kätte enda päevase valguvajaduse. Valk on suurepärane abimees kaalu langetamisel, sest see aitab hoida kauem täiskõhutunnet ja kaotada rohkem keharasva. Valgupuuduse korral tunnevad inimesed end sageli näljaselt ja söövad üle, seega tasub proteiini enda smuutidesse lisada. Smuutisse võib lisada näiteks lehmapiima, kreeka jogurtit, chia seemneid või endale meelepärast proteiinipulbrit.

Smuutist on välja unustatud kiudained

Kaalutõusust hoidumiseks on oluline lisada enda menüüsse piisavalt kiudaineid. Kõrge kiudainesisaldusega toidulaud aitab ära hoida mitmeid kroonilisi haigusi, reguleerida paremini söögiisu ja parandada soolestiku mikrobioomi. Hea viis smuuti kiudainerohkemaks muuta on näiteks lisada sinna marju, kalet, avokaadot, kiivit, linaseemneid ja pirni.

Liiga suur kogus magusaineid

Kuigi looduslikud magusained, nagu mesi, vahtrasiirup või agaavisiirup, on tervislikumad kui rafineeritud suhkur, sisaldavad need siiski kaloreid ja võivad liigsel kasutamisel kaalu kergitada. Liigne kogus suhkrut annab tühje kaloreid olulist toiteväärtust pakkumata. Smuuti magusamaks muutmiseks võib kasutada näiteks puuvilju või datleid.

Poest ostetud smuutid

Kiire eluviisi juures tuleb aeg-ajalt ette olukorda, kus pole aega endale ise smuutit teha. Siis tulevad appi poesmuutid, mis on küll tänuväärsed vahepalad, ent tasub teada, et need võivad sisaldada mitmeid kordi rohkem kaloreid kui isetehtud smuuti. Poesmuutid peavad säilima kuid kui mitte aastaid, seega lisatakse nendesse ebatervislikke suhkruid ja säilitusaineid. Kui vähegi võimalik on, tasub smuutit siiski kodus valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles