TURVAEKSPERT Purjus tujurikkujad rannas ja mujal? 3 soovitust, kuidas end ja lähedasi kaitsta

Kodu.postimees.ee
Copy
Stroomi rand
Stroomi rand Foto: Liis Treimann

Soe suvi meelitab inimesed randa. Selleks, et mõnus suvepäev suuremate vahejuhtumiteta mööduks, tasub nii end kui teisi korrale kutsuda.

Suvise puhkusemeeleoluga käib paraku kaasas ka korrarikkumiste laine randades, avalikel üritustel ja mujal, kus rahvast rohkem koos. Viking Security suvepatrullide juht Ergo Oolup selgitab, kuidas lärmi või lõhkumist kohates käituda, et ennast ja teisi kaitsta.

Üle 20-aastase kogemusega turvajuhi Ergo Oolupi sõnul on paraku karta, et korravalvuritel tuleb tihe ja töine suvi.

«Selja taga on mitmes mõttes pingeline talv, samas ennustatakse erakordselt sooja suve ja värsked andmed ütlevad, et eestimaalased on veel rohkem alkoholi jooma hakanud. Kokku tähendab see, et ilmselt tuleb randades ja mujal rahulike suvitajate häirijatega tegeleda varasemast rohkem,» hindas Oolup.

Üle Eesti on politseile korra tagamisel abiks turvafirmade suvepatrullid ning oluline on ka inimeste endi teadlikkus, kuidas ebameeldivate olukordade lahendamiseks tegutseda. Turvaekspert andis kolm soovitust, et suvi mööduks kõigile võimalikult segamatult ja turvaliselt.

Ära karda häirijaid korrale kutsuda

Teatud piirini on kõigil kohustus avalikus ruumis üksteise käitumist taluda. Kuigi näiteks rannas sinu kõrval istuva seltskonna vali jutt võib sind segada, on siiski ka neil õigus päevasel ajal end vabalt tunda ja elavalt suhelda. Sama kehtib ka mõõdukalt valju muusika kohta.

Küll aga on õigusaktidega pandud paika selged piirid, kust edasi on tegu juba teiste inimeste häirimise ja seega õigusrikkumisega. Näiteks on ühemõtteliselt keelatud:

  • rannas või muus avalikus kohas alkoholi tarbimine,
  • ebatavaliselt valju ja kestva lärmi tekitamine, mis häirib ümbruskonnas viibijaid,
  • igasugune prügi maha viskamine ja muu risustamine,
  • kõvemad hääled ja muusika pärast kella 22 (puhkepäevale eelneval õhtul pärast südaööd) – kehtib ka siis, kui heli tuleb eraruumidest, näiteks korterist või rõdult.

Sellisel juhul võiks igaühel olla kodanikujulgust kutsuda rikkujaid viisakalt, aga konkreetselt korrale. Liiga tihti hoiab seda tagasi ekslik tunne, et niimoodi rikutakse sotsiaalset normi – kuidas ma lähen teiste meeleolu segama?

Aga mõelda tasub sellele, et sellise tegevuse jätkumine segab ümberringi palju rohkemaid. Samuti võivad olukorrad eskaleeruda ja parem on need varakult ning viisakalt maandada.

Ära sea end ohtu – kutsu appi lähim patrull

Segajate ise korrale kutsumisele tuleks mõelda aga ainult siis, kui see on ohutu. Kui tundub, et seltskond on juba näiteks liiga palju vägijooke tarbinud ja potentsiaalselt vägivaldne, siis on õige samm pöörduda lähima korravalvuri poole.

Selleks võib olla politseinik, kelle patrullid liiguvad suvistes vaba aja veetmise paikades tihedamalt. Samuti võib läheduses olla just selliste olukordade jaoks politseile appi kutsutud turvateenistuse patrull. Populaarsemates suvituskohtades tasub pilguga otsida näiteks Eesti suurimate turvafirmade Viking Security, Forus või G4S logosid.

Kui näed kuritegu – kohe 112!

Kirjeldatud korrarikkumised on väärteod, mida karistatakse väiksema trahviga. Aga kui näed pealt olukorda, kus lõhutakse vara või üks inimene tekitab teisele valu, siis on tegu kuriteoga ning kohe tuleb helistada 112!

Anna kõnele vastavale spetsialistile lühidalt ja täpselt teada, mis, kus, millal ja kellega juhtus, ütle oma nimi ja hinda, kas oht on jätkuv ning kas sa ise saad jääda olukorda edasi jälgima.

Kui läheduses on turvaettevõtte patrull, kes veel pole sündmust märganud, teavita kindlasti ka neid. Ka sul endal on seaduslik õigus kurjategija politsei saabumiseni kinni pidada – aga kõige tähtsam on su enda ohutus.

Mitte mingil juhul ei tohi pealtnähtud lõhkumist või vägivalda ignoreerida – sama isik võib edaspidi olla ohtlik ka sulle endale.

Ergo Oolup rõhutas, et ilmselt möödub enamiku Eesti inimeste jaoks suvi siiski tavapäraselt ja pole tarvis seaduserikkujatega kokku puutuda.

«Aga keegi ei tohiks lasta hoolimatutel või lausa pahatahtlikel isikutel oma puhkusepäeva rikkuda. Tasub meelde jätta, mida tohib ja tuleks häirijate suhtes ette võtta, ning oma õiguse eest mõnusalt suve veeta ka ise teadlikult ja julgelt seista,» soovitas Oolup.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles