OMANIKE LIIT Eesti on bürokraatiaga liiale läinud (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Omanike liit esitas eile vastuväited Muinsuskaitseameti poolt koostatud Tallinna vanalinna kaitsekorra eelnõule. Topelt bürokraatia kehtestamine, kiidulaul stalinistlikule arhitektuurile, kõrguspiirangu määramine poolele Tallinna linna ehitistele ning vanalinnahoonete omanike õiguste jalge alla tampimine, on peamised märksõnad, millele Omanike liit Muinsuskaitseametile esitatud seisukohas vastandub.

Omanike liidu juht Andry Krass ütleb, et Tallinna vanalinna kaitsekord kahetsusväärne näide sellest, kuidas riigi sõnad ja tegelikud teod üksteisest erinevad. 2019 aastal muinsuskaitseseaduse vastuvõtmisel lubati omanikele topelt loamenetluse lõpetamist (vt MuKS § 1 lg 2), kui muinsuskaitsealadel asuvate hoonete väärtuse sisulist ülevaatamist (vt MuKS § 91 lg 1).

Praktikas on mõlemast omanikele antud lubadusest taganetud. Krassi sõnul pole isegi riigieelarve puudujääk muutnud riigivalitsejate tahet, hoida palgal sadu ametnikke, kelle ülesanne on solgutada kümneid tuhandeid omanikke, kellel tuleb ühe ehitustöö jaoks taotleda luba nii kohalikult omavalitsuselt, kui Muinsuskaitsemetilt.

«Võttes arvesse, et Eestis on riikliku kaitse all 16 000 ehitist, samas kui Soomes kaitstakse riiklikult 2000 ning Norras 5000 ehitist, siis on Eesti siin ilmselgelt bürokraatiaga liiale läinud,» lisas Krass.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles