TARK TEADA Kas algul laadija telefoni külge ja siis stepslisse või vastupidi?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kas telefoni võib ööseks laadima jätta? Kas või millal tuleb seade seinast välja tõmmata? Sarnaseid elektriga seotud küsimusi ja soovitusi võime kuulda pea igal pool. Kuid mis siis ikkagi on tõsi ja mis lihtsalt soolapuhumine?

«Me kuuleme tihti, kuidas öeldakse, et tuleõnnetus minuni ei jõua, sest ma kontrollin pidevalt enda kodus olevaid küttekehi. Paraku on reaalsus, et kõige suuremad tuleõnnetused saavad tihti alguse mõnest kodumasinast või seadmest, mille puhul tundub see meile esialgu võimatu,» selgitas G4Si erakliendiüksuse juht Tarmo Pärjala.

Tuleb välja, et näiteks telefoni laadimise kohta ühest vastust polegi ning et kõiki elektriseadmeid ei peagi seinast välja tõmbama, kui neid parasjagu ei kasutata.

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti kommunikatsioonijuht Aap Andreas Rebas selgitab, kuidas seadmeid õigesti laadida ja mida elektriga ümber käimisel silmas pidada.

Miks siis ikkagi seade seinast välja tõmmata?

Spetsialist ütleb, et laadija seinast välja tõmbamise peamine eesmärk on minimeerida võimalikke tulekahjusid, mis saavad alguse seadme rikkest. «Elektriseadmed on üldreeglina konstrueeritud töötama pidevalt vooluvõrguga ühendatult, kuid endiselt on alles teatud riskid: näiteks seadme elektrooniliste komponentide rikked ning isolatsioonikihi defektidest või purunemisest põhjustatud lühised,» nendib Rebas.

Päästeameti viimase kolme aasta statistika näitab samuti, et kodudes põhjustavad põlenguid enamasti just elektripaigaldise või -seadme rikked.

Rebas lisab, et seadme vooluvõrgust välja võtmine kaitseb seda võimalike pingekõikumiste eest, mis on tingitud näiteks äikesest või võrguprobleemidest, seega mõjutab see ka seadme eluiga.

Ka laadijaid ei tasu niisama seina jätta. Nimelt, kui USB-laadija on pidevalt vooluvõrku ühendatud, on see ooterežiimil ja tarbib vähesel määral elektrit, kuni 0,5 W. Seega, kui laadija vooluvõrgust eemaldada, suureneb ohutus ja lisaks annab see pisikese energiasäästu.

Mehaanilise lülitusega seadmed, nagu röstrid ja veekannud, on ilma ooterežiimita ning need on eespool nimetatud puuduste (äike ja võrguprobleemid) suhtes palju vastupidavamad, kuna pole elektrivõrguga aktiivselt ja pidevalt seotud.

Telefon ööseks laadima? Jah ja ei

Selgub, et telefoni ööseks laadima jätmisega on nii ja naa ning igaüks peab otsuse ise tegema.

«Kui järgida tootja ohutusjuhiseid ning kasutada telefoni originaallaadijat ja -kaablit, siis võiks öelda, et seadme ööseks laadima jätmine ei ole ohtlik,» möönab Rebas. «Tihti aga kasutatakse viletsa kvaliteediga ja kindlale telefonile sobimatute parameetritega laadijaid või vigastatud laadimisjuhtmeid. Need võivad põhjustada tuleohtu ja vähendada seadme eluiga.»

Elektrispetsialist nendib, et on olnud juhuseid, kus telefon on pandud ööseks laadima padja alla või kuumale keskkütte radiaatorile. Sel moel ei ole kuidagi tagatud seadme ohutuks toimimiseks vajalik jahutus. «Kui telefon on pidevalt laadijaga ühendatud, vähenevad ka selle liitiumaku eluea tsüklid.»

Kas enne laadija seina või vastupidi?

Esmalt ühendatakse laadija vooluvõrguga ja seejärel seadmega. Miks just sellises järjekorras? Rebase sõnul tagab see ohutuse ja kõrvaldab nii võimaliku elektrilöögi kui ka seadme kahjustumise riski.

«Telefonilaadijad sisaldavad sisseehitatud kaitsemehhanisme, et kaitsta kasutajat ja laetavat seadet võimaliku liigpinge ja -voolu eest. Kui esmalt ühendada laadija pistikupesasse ja seejärel telefoniga, siis kaitsemehhanismid rakenduvad ja katkestavad võimaliku võrgust saadava liigpinge ja -voolu kandumise kasutajani ja laetava seadmeni,» täpsustab Rebas.

Elektri kasutamise meelespea

  • Esmalt ühendatakse laadija vooluvõrguga ja seejärel seadmega (nt telefoniga).
  • Ära kasuta vigastatud ja oskamatult parandatud elektriseadmeid.
  • Ära kasuta juhtme otsas rippuvaid lüliteid ja pistikupesasid.
  • Pikemaks ajaks kodust lahkudes jäta vooluvõrku vaid hädavajalik tehnika: kütteseadmed, külmik, valveseadmed jms.
  • Ära kasuta välitingimustes ja niisketes ruumides (nt vannitoas) elektriseadmeid, mis pole selle jaoks määratud.
  • Võta vooluvõrgust välja seadmed, mida ei kasuta.
  • Seadet vooluvõrgust eraldades ära tõmba toitejuhtmest, vaid hoia pistikust kinni.

Allikas: tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles